Recept na výborné zdravé lasagne

Většina pokrmů se dá připravit zdravě. I lasagne.
 Ostatní 
05. dubna 2017 15:06 / Shutterstock
  0   0
Kdo miluje italskou kuchyni, nemůže pominout lasagne. Ale jak připravit toto jídlo tak, abyste po jeho konzumaci nepřibrali několik kilogramů? Je to docela jednoduché.

Potřebné suroviny

  • 4 mladé cukety
  • ½ másla
  • 500 g mletého hovězího
  • Cibule
  • 2 krabičky pasírovaných rajčat
  • Mléko
  • Ovesné vločky
  • Sýr gouda a parmazán
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka
  • Muškátový květ
  • Olivový olej

Postup přípravy

Nakrájíme cibuli nadrobno a dáme ji do hlubší pánve orestovat na trochu másla. Až zesklovatí přilijeme trochu olivového oleje a přidáme mleté maso. Osolíme a opepříme. Promícháváme a až bude maso hotové, nalijeme pasírovaná rajčata a nasypeme pokrájenou bazalku. Čerstvá je samozřejmě nejlepší.

Mezitím si rozpustíme zbytek másla v kastrole a přidáme rozemleté vločky, které nám nahradí pšeničnou mouku v bešamelu. Postupně doléváme mléko. Nakonec přidáme polovinu nastrouhané goudy a polovinu parmazánu. Dosolíme podle chuti a dáme špetku muškátového květu.

A jdeme do finále. Do vhodné zapékací misky nebo na hlubší plech dáme trochu masa s rajčatovou omáčkou. Stěrkou rozvrstvíme. Pak klademe postupně vždy vrstvu lasagní – což je plátek cukety cca 2-3 milimetry tlustý, vrstvu masa s rajčaty a vrstvu sýrového bešamelu. Vše opakujeme, dokud nespotřebujeme suroviny. Navrch by nám mělo vyjít trochu tekuté složky. Vrch posypeme opět strouhaným sýrem a dáme zapékat. Trouba by měla být nastavena asi na 220 stupňů a pečeme zhruba 45 minut.

Je to opravdu zdravé?

Jídlo sice zůstává kalorickou bombou, ale tím, že v něm nejsou lasagne z mouky a není tam hladká mouka v bešamelu se zvýší výrazně i podíl vlákniny při zachování obvyklé chuti. Pokrm nevyvolává tak rychlý nástup hladiny glukózy v krvi a obsahuje podstatně méně sacharidů. Tělo tudíž přijme energii z tuků a neuloží ji na horší časy. Pokud máte alergii na mléčné výrobky, museli byste nahradit mléčné produkty v receptu náhražkami. Velmi tím ale utrpí chuť. Vegetariáni by ještě zaměnili mleté maso za sójový granulát.

Servírujte se zeleninovým salátem a sklenkou kvalitního suchého vína. Dobrou chuť!

Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Udělejte si výborné a snadné menu s vůní moře!
Ušijte si vlastní sukni
Nápady, jak využít liché ponožky
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Bílá se bude vdávat!

Zprávy

Druhá polovina prázdnin moc vyvedená nebude. Čeká nás ochlazení a hodně deště

Bydlení

Jak vybrat správnou ledničku?