Vytvořte si krásné a romantické prostředí zahrady, balkonu či terasy pomocí solárního osvětlení

 Zahrada 
09. dubna 2017 21:06 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Solární dekorace a světla jsou ideální volbou na každou zahradu. Shutterstock
Zahradní osvětlení vytváří opravdu unikátní atmosféru. A solární osvětlení zahrady navíc nespotřebuje žádnou energii. Nechte svou zahradu zazářit!

Solární osvětlení není drahé, nepoužívá rozvody elektřiny, nainstalovat ho může každý sám. Má jedinou vadu na kráse: není plnohodnotnou náhradou osvětlení do sítě. Nějaké světlo sice vydává, knížku si u něho ale nepřečtete.

Z čeho se skládají

Aby solární svítidla fungovala, musí mít solární článek, jednu či dvě baterie a světelný zdroj v podobě LED diod. Solární článek se umísťuje buď přímo do svítidla, nebo vně, ale vždy je se svítidlem propojený kabelem. Externí umístění někdo vnímá prakticky – článek vystavíte slunci a samotné svítidlo instalujete do stinné části zahrady, a přesto bude fungovat. Výrobek může být vybavený senzory pohybu (pak se večer rozsvítí, když kolem něj projdete) nebo i vypínačem.

Jak dlouho vydrží baterie

V průměru se udávají tři roky, prakticky může fungovat i déle, či naopak po kratší dobu. „Její životnost záleží na počtu nabíjecích a vybíjecích cyklů, což se může u jednotlivých výrobků lišit,“ podotýká odborník. A dodává, že solární svítidlo nejlépe pracuje, když je co nejvíce v provozu; nesvědčí mu „pobývat“ třeba rok či dva v garáži nebo v obchodě, než si ho koupíte. 

Druhy solárních svítidel

Na trhu se vyskytuje skutečně bohatá nabídka a vybírat je možné z rozsáhlé škály různých druhů solárních svítidel a lamp. Například solární lampy se dají pořídit v několika provedeních. Pokud máte v úmyslu solární osvětlení koupit, zajímejte se o rozsah osvětlení, dobu svítivosti a rovněž odolnost.

Vybírat můžete od klasických „bludičkovských“ světýlek, až po solární svítidla, která budou umět osvítit přiměřeným způsobem vchodové dveře. V takových případech jsou vhodné solární lampy na zavěšení. Bazény zas můžete ozvláštnit pomocí speciálních solárních lamp, která plavou na hladině vody.

Poutačem pro každou vstupní část domu může být i solární osvětlení domovního čísla. V atraktivním designu ve dne i v noci bude domovní číslo efektivně osvětleno. S příchodem tmy se automaticky zapnou dvě silná světla High-Power LED. Vestavěný akumulátor umístěný nad solárním panelem je odolný vůči stříkající vodě. Pro osvětlení nepotřebujete ani proud ani baterie, neboť akumulátor bude při slunečním svitu opět nabitý.

Solární svítidlo do dlažby se vám osvědčí při vjezdu do dvora nebo na chodníku zahrady. Svítidla nainstalovaná do dlažby ukazují za tmy vždy správnou cestu a je možné je přejíždět menšími vozidly. O napájení se starají dva běžné akumulátory, které se za denního světla dobíjejí přes zabudovaný solární článek. Jako osvětlovací prostředky jsou použity dvě LED, které se přes zabudovaný senzor jasu při stmívání automaticky zapnou a po rozednění vypnou. Při snadné a rychlé instalaci nevznikají žádné obvyklé provozní náklady.

V nabídce trhu figurují též solární světla, kde si můžete zvolit automatický průběh barev. Buďto si každou barvu nastavíte individuálně nebo můžete zvolit funkci, při níž světlo mění barvu automaticky každý den.

Alternativní způsob, jak zkrášlit večerní zahradu světly, je použít solární lampiony. Originální svítidla jsou pokryta silonovou látkou a jejich obsluha je díky automatickým senzorům velmi jednoduchá. Stačí je pověsit na větev stromu a čekat, až přijde tma.

Rady pro výběr

Při výběru svítidel do exteriéru musíte dbát na bezpečnost celého systému, který je neustále vystaven nepřízni počasí. Každé venkovní svítidlo by mělo mít odpovídající stupeň krytí (ochrany), ideálně IP44 až IP68.

Zvážit je třeba také umístění ovládání světel. Pokud jde o balkon, logické řešení je umístit ovládání uvnitř bytu. V případě zahradního osvětlení to bývá podobné, nesmí se však zapomenout ani na další faktory. Častou chybou je, že světlo lze ovládat pouze zevnitř domu.

To bývá však velice nepraktické, protože osvětlení potřebujete při příchodu domů nebo při pohybu na zahradě, osvětlení cest by tak mělo být ovladatelné jak od vstupní branky, tak z garáže nebo ze zahradního domku, kde trávíte třeba celý večer a při jeho opuštění si chcete posvítit na cestu. Nejlepší řešení? Dálkové ovládání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47