Připravte si pravý velikonoční charoset

 Ostatní 
13. dubna 2017 11:30 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Charoset vypadá záhadně, ale chutná skvěle! internet
Charoset je sladký pokrm, který si připravují židé při sederové večeři. Protože si ji připomínají i v některých křesťanských církvích, začíná být tento pokrm populární i u nás. Jeho příprava je snadná.

Existuje samozřejmě celá řada variant, takže pokud budete procházet různé recepty, narazíte také na různé suroviny. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o pokrm, který vznikne rozmixováním ovoce a ořechů s přídavkem červeného vína. Výsledná barva pokrmu má být hnědá a má připomínat maltu nebo surovinu na výrobu cihel. Při rituální večeři totiž symbolizuje materiál, z něhož židé vyráběli cihly před odchodem z Egypta.

Potřebné suroviny

  • Jablka
  • Rozinky (datle, fíky)
  • Vlašské ořechy (mandle, lísková jádra)
  • Červené víno
  • Skořice

Příprava

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Rozinky a případně také datle bez pecek a fíky rozmixujeme. Stejně postupujeme i v případě ořechů a jablek. Pokud máme dostatečně velký a výkonný robot, můžeme udělat všechno naráz. Do hotové hmoty přidáváme skořici a červené víno. Na tři jablka využijeme asi lžičku skořice a tři lžíce vína. Ořechy využíváme takové, které máme. S vlašskými ořechy a s mandlemi je charoset výborný.

Servírování

Charoset je velmi sladké a velmi syté jídlo. Tvoří příjemný dezert bez přidaného, který na první pohled nevypadá nádherně, ale všem chutná. Při opravdovém sederu se nabírá z mísy na stole. Pokud ho budete servírovat jednotlivě, můžete ho zdobit podle okamžité fantazie a nápadu. Nabízí se v tomto případě šlehačka a posypat skořicí, kokosem či kakaem spolu s lístkem máty.

Dobrou velikonoční chuť!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008