Nezapomeňte na prostříhání stromů na Vaší zahradě

 Zahrada 
17. dubna 2017 20:53 / Marie Popelková
  3
📷
1 fotografie v galerii
Vybrat si vhodné nářadí je základ pro úspěšnou prořezávku. Shutterstock
Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší pak žádoucím zmlazením.

Řez stromů je základním předpokladem pro jejich dobrý růst. Nejenže se tím zvyšuje výnosnost ovocných stromů, ale také se samotná rostlina zmlazuje, tvaruje a odstraňují se případné vady, které by mohly přerůst ve vážnější nemoc.

Proč stromy vůbec prořezávat?

Cílem zimního řezu je zajistit rovnoměrný přístup světla k celé dřevině, což omezuje vznik mechů a houbových chorob a vytvořit vzdušnou a pevnou korunu, jež vám každým rokem poskytne dobrou úrodu. Je proto třeba prořezat všechny přehuštěné větvičky a odstranit špatně rostlé konkurenční výhony, nebo jinak nemocné větve.

Větší řezné rány ošetříte nejlépe latexovou barvou, aby řezy nepronikaly do pletiv houbovité choroby, které způsobují odumírání větví. Štěpařský vosk zase urychluje hojení ran a řez se snáze zacelí.

Prořezání stromů krok za krokem

Stanovte si základní tvar ořezu, hlavní větve by neměly růst pod sebou, ale pravidelně tak, aby vyplnily celý objem. Strom by měl mít plný tvar.

Řez musí být co nejkratší a hladký, aby se rány snadno zacelovaly. Začněte od spodních větví – ty nejstarší, které se stáčí k zemi – zkraťte. Hlavní, neboli kosterní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. V této poloze pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží.

Pokud chcete odstranit celou větev, řežte u větevního kroužku, což je místo, kde větev nebo výhon přisedají k větvi vyššího řádu nebo ke kmenu, asi dva milimetry nad patou výhonu. Vyšší řez vytváří pahýly, které mohou zaschnout až do zdravého dřeva a brzdí proces hojení. Řezy provádějte šikmo, aby po zacelení téměř splynul s původní větví.
Potřebujete-li prořezat příliš zanedbaný strom, rozfázujte si zásahy do několika let, aby nedošlo k příliš bujnému zmlazení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve