Buďte pečliví při výběru fasády! Dům může zkrášlit, ale i odrovnat!

 Dům 
20. dubna 2017 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pokud vyberete kýčovitou barvu, může váš dům dostat různé přezdívky! www.zdrave-bydleni.cz
Postavili jste si vysněný dům a vybíráte na něj fasádu? Pečlivě zvažte všechna pro a proti! Fasáda má nejen ochrannou funkci, ale taky plní estetickou roli. Pokud nevyberete dobře, může být dům jako pěst na oko!

Dům a fasáda se dá přirovnat k lidskému tělu a oblečení. I když máte krásnou postavu, těžko si jí někdo všimne, pokud si oblečete nevkusné, otrhané a o číslo větší šaty. A pokud máte skvělý dům, nejspíš to lidé neuvidí, když zvolíte kýčovitou fasádu!

Průzkum okolí

V první řadě musí fasáda samozřejmě plnit ochrannou funkci, zabraňovat přírodním živlům a poškození domu i jinému narušení jeho obvodového pláště. Je však potřeba neupozadit druhou důležitou roli, kterou je právě vzhled! Než vám projektant začne navrhovat dům, bylo by dobré si zjistit, jaké panují v příslušném místě poměry a jaké má stavební úřad požadavky například na barevnost, ale třeba i na tvar střechy, plotu a podobně.

Na jakou barvu si brousíte zuby, to by mělo být zahrnuto do projektové dokumentace. Tu předkládá projektant stavebnímu úřadu ke schválení. Pokud dá úřad projektu takříkajíc zelenou, nevadí mu ani barva fasády. Pokud byste se však rozhodli barvu změnit, stavba by neprošla kolaudací a hrozila by pokuta za nedodržení projektu.

Nemusíte zvolit klasickou omítku, ale můžete sáhnout i po kamenné, dřevěné, cihlové nebo jiné fasádě. Fasáda obložená dřevem sice vyjde draze, ale vypadá dobře. Je oblíbené i u architektů, protože dřevo časem získá stříbřitou patinu. Dřevo pro obklad musí být tříděné a ošetřené proti hnilobě.

Zajímavě bude dům vypadat, když zvolíte laťovou odvětrávanou fasádu. Hodí se pro moderní dřevostaby. Líbit se budou ale i fasádní cihly nebo keramické pásky. Než se ale pustíte do fasády z režných cihel, zvažte, zda na to máte peníze. Není to totiž nic laciného!

Pozor na křiklavou!

Co se týče barev, volte spíše takové, které nejsou křiklavé a budou se líbit teď i za 20 let. Odborníci doporučují tlumenější a neutrální barvy, které nepoutají tolik pozornosti. Pokud už zvolíte křiklavou barvu, neměla by pokrývat celý dům, ale je lepší ji nakombinovat. Nabízí se například kombinace s šedou barvou. Čím víc je barva světlá, tím víc světla odráží a v létě se fasáda tolik nepřehřívá.

Když naopak zvolíte třeba sytě červenou, často mohou váš dům nazýávat nevěstincem! Vhodná je například oranžová nebo žlutá a přírodní materiály. K dostání je ale celá škála barev, takže je pouze na vás, co zvolíte! A pokud vám základní odstín nevyhovuje, můžete si namíchat barvu vlastní!

Témata: dům, fasáda, barva
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008