Jak si poradit s nízkým tlakem

 Ostatní 
21. dubna 2017 20:38 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Nízký krevní tlak neboli hypotenze je velmi častý stav.  Shutterstock
Nízký tlak, hypotenze, je nepříjemný, ale život neohrožující stav. Je způsoben nedostatečným dokrvením a tedy okysličením mozku a způsobuje motání hlavy a závratě. Nízkým tlakem trpí více mladí a subtilní lidé, zvláště ženy. 

O nízkém krevním tlaku (hypotenzi) hovoříme v případě, kdy jeho hodnoty klesnou v klidovém stavu pod 115/75 mm Hg a když vstanete, klesne tlak ještě níže. To je typická známka nízkého krevního tlaku.

Příznaky nízkého krevního tlaku

Za typické příznaky nízkého tlaku jsou považovány závratě, vrávorání, studené nohy, nepotlačitelné zívání, únava, potíže při přechodu ze sedu do stoje, např.ráno při vstávání z postele.

Příčiny

Možné příčiny primárního nízkého krevního tlaku:

  • genetické předpoklady
  • vysoký hubený vzrůst, častěji u žen
  • nedostatek sodíku (dehydratace, trávicí potíže, bolest břicha, ztráta hmotnosti, poškození nervů, bolest hlavy, nízký krevní tlak, bušení srdce, poruchy nervů, deprese)
  • nedostatek draslíku (únava, žíznivost, bušení srdce, bolest a brnění svalů, nadýmání, pocit plnosti, plynatost, meteorizmus, nespavost, nízký krevní tlak, bolest hlavy)
  • nevolnost z pohybu, mořská nemoc (nevolnost až zvracení, bolest hlavy, bledost)
  • Addisonova choroba (únava, nízký krevní tlak, ztráta hmotnosti, průjem, pocit na zvracení až zvracení, ztmavnutí kůže) 

Prevence

Solte a pijte čaj

Někteří sázejí na kafe, ale s jeho pomocí je to všelijaké – tlak sice většinou o něco zvedne, ale jen na velmi krátkou dobu. Útlum, který pak nastane, bývá většinou ještě silnější. Když to navíc s kávou na povzbuzení přeženete, budete zbytečně nervózní. Lékaři proto doporučují místo kávy černý a nejlépe zelený čaj. Je zdravější a k zažívání šetrnější. Tlak vám rychle zvedne i panák alkoholu, ale pozor, taky jen dočasně!
 Abyste byli ‚natlakováni‘ celý den, chce to bílkoviny a nejlépe hned po ránu. Obložený talíř s vejci, sýrem a libovou šunkou vám udělá mnohem lepší službu než obligátní müsli. A máte-li odvahu, doplňte snídani sprchou, při níž budete střídat proud teplé a studené vody. Lidem s nízkým tlakem se dá rovněž doporučit, aby se tak úzkostlivě nevyhýbali soli jako ostatní. Sůl tlak rovněž spolehlivě zvyšuje.

Dostatek tekutin

Lidé s nízkým krevním tlakem by měli hodně pít, aby se objem jejich krve udržel na vysoké úrovni. Nejvhodnější je pro ně minerální voda. První sklenici by měli vypít krátce poté, co ráno vstanou. Tím se spontánně zvýší krevní tlak a vydrží tak asi 2 hodiny. Káva a příležitostné pití vína může přinést hypotonikům úlevu, ale podle dispozic a individuální reakce na kofein a alkohol mohou vyvolat i opačné reakce.

Pravidelný sport

Bylo zjištěno, 2 hodiny sportu týdně pomáhá nižšímu krevnímu tlaku nahoru. Vhodnými sporty jsou posilování, vytrvalostní trénink, jízda na kole, aerobik, gymnastika, plavání (především v chladnější vodě).

Lékořice

Lékořicový kořen obsahuje aromatickou látku glycyrrhizin, která podporuje vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl a podporují vylučování draslíku. Následkem toho se v těle změní hospodaření s vodou a stoupne krevní tlak. Zvyšuje se však nebezpečí otoků. Lékořice je součástí cukrovinek, u nás známých jako pendreky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47