Instalace nebo výměna zásuvky svépomocí

 Dílna 
23. dubna 2017 20:39 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Elektrické zásuvky jsou v každé domácnosti. Shutterstock
Zapojení bývá jednoduché. Často stačí provést zapojení stejně jako bylo u staré zásuvky.

Asi je nepravděpodobné, že byste si volali na výměnu jedné zásuvky pohotovostní četu elektro. Pokud se opravdu odvážíte sáhnout na elektrické zařízení, pak je dobré vědět jak. 

1. Zásuvka
Koupenou zásuvku si musíme nejdříve rozebrat. Skládá se ze dvou dílů krytu a vlastní zásuvky.

2. Odmontování krytu
Kryt je přidělán z přední strany jedním šroubem. Stačí šroub odšroubovat a kryt zásuvky stáhnout z ochraných kolíků zásuvky.

3. Sejmutí krytu
Kryt stáhneme a máme zásuvku připravenou k zapojení. 

4. Vodiče
V elektrické krabici máme vytažené kabely - vodiče v izolaci. Každý vodič je zvlášť v barevné izolaci a všechny izolované vodiče jsou v ještě zabaleny v černé izolaci.

!!! Před jakoukoliv prací na elektrickém vedení se přesvědčíme, zda není žádný vodič pod proudem, případně vypneme příslušný jistič. !!!

5. Naříznutí izolace
Pomocí elektrikářského nože nebo normálního nože nařízneme černou izolaci. Řežeme opatrně, abychom nepoškodili barevnou izolaci.

6. Roztažení
Po naříznutí uchopíme vodiče a roztáhneme od sebe. Tím natrhneme vrchní černou izolaci až kam potřebujeme.

7. Odříznutí izolace
Nožem odřízneme vrchní černou izolaci.

8. Připraveno
Nyní máme vodiče připravené. Vodiče jsou označeny barevnou izolací. Zelenožlutý je zemnící - patří na ochranný kolík zásuvky. Modrý je tzv. nulák - zapojuje se na pravou stranu zásuvky a poslední hnědý je fázový vodič a připojuje se na levou stranu zásuvky. 

Na obrázku je vidět celkem šest vodičů, to proto, že tato zásuvka je zapojena do smyčky. To znamená že od této zásuvky pokračuje kabel k další zásuvce. Takto lze pospojovat maximálně deset zásuvek. 

Pokud by kabel dál nepokračoval, budeme mít jen tři vodiče. Na starších instalacích najdeme jen dvoužilové kabely (jen dva vodiče), kdy se nepoužíval modrý vodič, jen fázový - hnědý (černý) a zemnící - žlutozelený. (toto zapojení je pro informaci také zobrazeno dále v postupu).

9. Zkrácení vodičů
Štípacími kleštěmi zkrátíme jednotlivé vodiče na potřebnou délku. Nesmí být příliš krátké, abychom mohli zapojit vodiče zásuvce a příliš dlouhé vodiče nám budou překážet při montáži zásuvky do krabice.

10. Odizolování
Konce zkrácených vodičů si pomocí speciálních kleští, elektrikářského nože nebo normálního ostrého nože odizolujeme. Odřízneme barevnou izolaci z jednotlivých vodičů v délce zhruba jeden centimetr.

11. Šroubky
Vhodným šroubovákem povolíme šroubky v zásuvce. Nemusíme šroubky úplně vyšroubovávat, stačí je jen povolit tak aby po hlavu šroubu šel zasunout odizolovaný konec vodiče.

12. Zapojení vodičů
Jednotlivé vodiče si natvarujeme, aby se daly jejich odizolované konce zasunout pod hlavy šroubků. Zasuneme vždy jeden konec vodiče pod hlavu šroubu a pevně utáhneme. Jak už jsem psal hnědý vodič - fáze patří na levou stranu, zemnící žlutozelený na ochranný kolík doprostřed a modrý vodič napravo.

13. Zarovnání
Po pevném dotažení šroubků si urovnáme vodiče za zásuvkou tak aby nepřekážely zásuvce při montáži do krabice. A zásuvku natlačíme do krabice.

14. Upevnění
Pomocí dvou šroubků připevníme zásuvku do krabice. Urovnáme zásuvku do roviny a přitáhneme oba dva šroubky. 

Pokud se nám nepovede srovnat zásuvku do roviny, povolíme trochu připevňovací šroubky a můžeme zásuvku natočit do potřebné polohy, poté šroubky dobře dotáhneme.

15. Kryt; zásuvky
Kryt zásuvky nasadíme na ochrané kolíky a domáčkneme ke stěně.

16. Dokončení
Kryt přišroubujeme k zásuvce. A je hotovo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve