Správné skladování ovoce a zeleniny. Pozor, ne všechno patří do lednice!

 Ostatní 
22. června 2017 08:50 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovoce i zeleninu je mnohdy lepší skladovat jinak než v lednici. Věděly to už naše babičky. Shutterstock
Každá domácnost je dnes už vybavena ledničkou. I kvůli tomu jsme už ale pomalu zapomněli na to, jak se dá skladovat ovoce a zelenina i mimo chladničku. Přitom mnohým druhům zeleniny chlad přímo škodí. Máme pro vás několik rad z dob našich babiček!

Do ledničky například nepatří banány, cukety, lilek, cibule, česnek, nezralá rajčata, broskve, nektarinky nebo brambory. Právě těmto surovinám totiž chladno moc dobrou službu neudělá.

Pozor na skladování některých druhů zeleniny a ovoce společně s jablky či hruškami. Jablka totiž produkují etylen, a to u většiny druhů zeleniny i ovoce urychluje zrání. Hodně náchylné je v tomto směru třeba rajče.

Listovému salátu, brokolici, celeru a jarní cibulce zase prospěje, když budou po seříznutí spodní částí ponořené ve sklenici s čerstvou vodou.

Kořenovou zeleninu, jako mrkev, celer či petržel můžte uchovávat v bedýnkách zasypaných vlhkým pískem či suchou rašelinou tak, aby se jednotlivé kusy vzájemně nedotýkaly. Kořenové zelenině navíc dělá dobře pokud je uskladněna v sobě vlastní vertikální poloze. Do písku je vhodné zakládat i některé druhy košťálové zeleniny, jako salát, kapustu či zelí. Právě košťálová a kořenová zelenina se při skladování doplňují. Zatímco košťálová zelenina zachová vlhké klima, kořenová naopak vlhkost absorbuje.

Brambory můžete skladovat na kouscích dřevěného uhlí. Díky tomu si zachovají čerstvou chuť po dlouhou dobu. Cibuli a česnek je naopak nutné skladovat odděleně. Vzhledem k tomu, že jim nesvědčí vlhko a ostatní zelenina by od nich mohla načichnout, svažte je do svazků a zavěste na dobře větrané a suché místo, například dveře.

Málokdo možná ví, že při skladování ovoce, například jablek či hrušek, se našim babičkám osvědčil písek. Pro zachování chuti a odvod vlhkosti zabalte jednotlivé kusy ovoce stopkou vzhůru do papíru. Poté je naskládejte ve dvou řadách proložených pískem do bedýnek a překryjte víkem.

Skladovat lze i například švestky nebo blumy. Sklizeň však nesmí přijít do kontaktu se vzduchem. Problém vyřeší obyčejná pšeničná mouka. Plody i se stopkami sbírané za suchého počasí naskládejte do nádoby a postupně zasypávejte moukou. Před použitím mouku z plodů omyjte a pro čerstvou chuť na okamžik podržte švestky v sítu nad parou.

A jak třeba skladovat jablka? Pokud nemáte nemrznoucí sklep, skladujte jablka v krabicích od banánů. Spodní krabice vyložte polystyrenem o síle asi 3 až 5 cm a položte je na prkna, která jsou podložena cihlami na několika místech. Krabice tak nebudou ležet přímo na ledové podlaze a jablka díky tomu déle vydrží. Na horní krabice pak přiložte dvoucentimetrový polystyren.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008