Nepodceňujte sílu bylinek. Zázračné antidepresivum si jednoduše vypěstujte sami

 Zahrada 
01. května 2017 14:02 / redakce
  2
📷
5 fotografií v galerii
Osvěžující kvítky tymiánu provoní i vaši kuchyň. Shutterstock
Nepodceňujte dostupné bylinky a čerstvé si dávejte denně k obědu! Pomohou i proti chřipce.

Tymián navodí lepší náladu

Nemusíte utrácet spoustu peněz za léky proti stresu nebo vnitřním plísním – stačí dávat si do jídla tymián. Právě tato bylinka má nečekané účinky. Rostlina z čeledi mátových je původem ze Středomoří a představuje velmi mocnou zbraň proti celé škále různých bakterií a virů. Dokáže si poradit i s těmi nejtěžšími a nejnebezpečnějšími infekcemi, záněty a dokonce i mnoha alergeny.

Pro zdraví

Tymián si snadno podaří s téměř každým respiračním onemocněním, jako je nachlazení, chřipka, astma, bolest v krku, kašel, záněty průdušek, laryngitida nebo infekce dutin. Ideální je užívání formou inhalací. Skvělé účinky má také při léčbě úzkosti.

Pěstování není složité

Pěstování tymiánu je možné v záhonu na zahrádce i v truhlíku a květináči za oknem. Na pěstování je tymián nenáročný a zvládne ho každý. Ideální je pěstovat tymián na slunném místě chráněném proti prudkému větru. Semena tymiánu vyséváme v březnu. Následně rostlinky přesadíme. Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě. Není dobré ho hnojit, ani příliš zalévat. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá mu horko sálající z dlažby a z kamenů. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším hnojivem. Tymián (Thymus vulgaris) je malý zimovzdorný stálezelený keř se čtyřhrannými stonky, které postupně dřevnatí. V optimálních podmínkách je stálezelený. Kvete od května nachově vybarvenými květy. Existuje přitom mnoho odrůd této byliny.

Využití v kuchyni

Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce i pokrmům z masa a zeleniny. Hodí se na ryby, kuře, rajčatovou omáčku, polévku i marinádu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008