Chystáte se dělat pořádky na zahradě? Nezapomeňte si plotové nůžky!

 Zahrada 
04. května 2017 12:30 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Elektrické nebo benzinové plotové nůžky vám usnadní práci! www.dnesnibydleni.cz
Teploty už se dávno překlenuly přes bod mrazu. Přestože občas zlobí deštivé počasí, mnoho lidí už pracuje na zahrádkách nebo zahradě u domu. Pokud se chystáte upravit keře, nezapomeňte vzít do ruky plotové nůžky? Jestli chcete mít snadnější práci, sáhněte po těch elektrických nebo benzinových!

Živé ploty můžete stříhat stejně dobře na jaro i na podzim. Dávno jsou pryč časy, kdy člověk k této práci používal mechanické nůžky. Sice si u toho zaposiloval, na druhé straně to pořádně zmáhalo a ještě to chtělo trpělivost na to, aby plot nebyl křivý, ale naopak větvičky byly stejně dlouhé!

Střih plotu musíte vybírat podle toho, jaké máte okrasné keře a o jakou jde dřevinu. Například na plot z buxusu postačí levnější elektrické plotožvé nůžky, na starší túje se silnějšími větvemi je vhodnější pořídit si benzinové plotové nůžky.

Oblíbené jsou nůžky s lištou dlouhou 40 nebo 45 centimetrů. Délce by měl ale odpovídat i výkon motoru. Počítá se zhruba 100 wattů příkonu na deset centimetrů lišty. Nůžky s lištou 40 centimetrů by měly mít příkon asi 400 wattů. Důležitá je i rozteč zubů. Nejběžnější mezera mezi zuby v cenových relacích přes tisícikorunu až dva tisíce se pohybuje mezi 16 a 18 milimetry. Stačí to pro větve skoro všech keřů.

U plotových nůžek je důležitá kvalita zpracování lišty. Zaměřte se proto na slícování zubů. Značí to, jak je kvalitní plech, do něhož se laserem vyřezávají zuby. Pokud máte delší ploty, pořiďte si stroj s polohovatelnou rukojetí. Uvidíte, že to po pár hodinách stříhání ocení!

Témata: zahrada, plot, keř, nůžky
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve