Nejčastější mýty o psech

 Mazlíčci 
04. května 2017 20:33 / Marie Popelková
  9
📷
1 fotografie v galerii
Češi patří k největším milovníkům psů v Evropě.  Shutterstock
Psi jsou našimi věrnými průvodci již po mnoho staletí a je překvapivé, že je stále mnoho rozšířených dezinformací.

Pes je nejlepší přítel člověka. Je však člověk psovi také správným přítelem? Pochopení jedinečných a někdy i zvláštních znaků v chování psů hraje důležitou roli v naší schopnosti správné péče o ně. Máme pro Vás nejrozšířenějších mýtů o psech, které často vedou k nesprávné péči. 

Jeden rok lidského života = sedm let psích

Tento přepočet ukazuje pouze orientační věk, abychom měli lepší představu, ale rozhodně to neznamená, že když je psovi 7 let, je mu jako 49 letému člověku. Psi totiž v určitém období svého života stárnou jinak. První dva roky života vyspívají velmi rychle, ale v pozdějších letech se jejich stárnutí zpomaluje. V prvním roce a půl života to může odpovídat věku 15 letého puberťáka. Ve dvou letech už můžeme psa považovat za dospělého. Velký zřetel musíme brát také na to, o jakou jde rasu a jak je pejsek veliký. Například malé plemeno okolo 10 kil bude mít v pěti letech lidské stáří okolo 38 let. A velký pes nad 40 kilo se bude blížit věku 50 letého člověka.

Suchý nos značí nemocného psa

Toto je pravděpodobně úplně nejběžnější mýtus ze všech. Téměř každý někdy slyšel, že suchý nos znamená, že je pes nemocný či se necítí dobře. Nicméně to nemusí být vůbec pravda. Psi mají totiž čenich suchý hned po probuzení ze spánku nebo hned ráno. Suchý nos může být nepříznivým signálem až v moment, kdy se tomu děje po dobu několika dnů – teprve tehdy je na místě návštěva veterináře. Problém může značit i příliš vlhký nos. Pamatujte si však, že pes není jediným ukazatelem zdravotního stavu. 

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Toto se běžně říká o psech, ale někdy i metaforicky o lidech, kteří jsou tvrdohlaví. Je fakt, že postupem věku psi projevují menší zájem a motivaci k učení se nových triků, než když to byla štěňata. Do hry mohou vstoupit i další faktory, jako je ztráta sluchu či zraku. Ale to neznamená, že se nemůže nic naučit! Staří psi jsou schopní učit se novým kouskům. Je zapotřebí investovat více cviku a trpělivosti. Výcvik by měl zahrnovat oblíbené hračky a celý proces by měl být poutavý. Myslete i na fyzickou náročnost vašich požadavků.

Do bytu se pes, hlavně velký, nehodí. Potřebuje zahradu.

Není to pravda. Důležité je, kolik času psovi věnujete. Jsou psi, kteří celý život sedí smutně na zahradě za brankou a nedostanou se ven. Na druhou stranu jsou lidé, kteří mají argentinskou dogu v bytě, přijdou z práce a jdou s ní na čtyři hodiny na procházku. I doze je pak v bytě lépe než uvězněné na zahradě.

Psi nerozlišují barvy

Pokud se o psy trochu zajímáte, určitě jste už slyšeli, že psi jsou barvoslepí, tedy, že svět vidí jen v černých a bílých barvách. To je ovšem mýtus. I když se vidění psů od toho lidského liší, stále jsou schopni několik barev rozlišit. Jsou to žlutá, modrá a fialová. Ostatní barvy, které my lidé vidíme, jako je červená, zelená a oranžová, psi vidět nemohou. Lidé i psi mají fotoreceptory, které jsou v sítnici rozděleny do tyčinek a čípků. My lidé barvy rozlišujeme v důsledku přítomnosti malé prohlubně v sítnici, která nám umožňuje vidět jasné informace. U psů tato prohlubeň není. Nicméně, i psi mají některé vizuální výhody. V sítnici oka psů je více tyčinek (fotoreceptory odpovědné za noční vidění). To jim umožňuje lépe vidět ve špatných světelných podmínkách. 

Psi nesmí jíst vepřové maso

„Velmi frekventovaný mýtus většiny pejskařů je tabu v podávání vepřového masa psovi. Přitom dříve se vepřové maso používalo ke krmení celkem často. Ano, z určitého hlediska není vepřové ideální pro všechny psy. Je tučné, proto pro psy seniory nebo psy s nadváhou není příliš vhodné. V rozumné míře je ale ideální pro psy s velkou fyzickou zátěží, kteří potřebují dodat energii. Vhodné je i v období zimy u psů, kteří jsou v kotcích a potřebují energii a podkožní tuk, aby jim nebylo chladno. Pozor ale na vepřové kosti, ty se mohou lámat a později pejskovi způsobit škody ve střevech,“ říká Martin Pučálka odborník na výživu psů a koček.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve