Upečte si pravý kváskový chléb

 Ostatní 
10. května 2017 17:40 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kváskový chléb si zamilujete. internet
Domácí pečení chleba se stalo velkou módou posledních let. Není to nic složitého a my vám poradíme, jak na to.

Proč kváskový chléb

Kvásek totiž dává chlebu úplně jinou chuť, než když upečete chléb, který necháte kynout pomocí droždí. Kváskový chléb má příchuť kyselejší a postupně dál pracuje. Je také mnohem zdravější. Pomáhá obnovení střevní mikroflóry a zlepšuje tak naši imunitu. Kváskový chléb déle vydrží, protože obsahuje přirozené látky, které ho chrání. Neobsahuje žádná barviva a chemické příměsi.  

Co potřebujete

Především je třeba sehnat pravý žitný kvásek. Ten se dá buď získat darem od známých, lze ho od někoho zakoupit, ale můžete si ho připravit i sami doma. Z dalších surovin bude třeba žitná mouka a pokud chcete chléb pšenično-žitný i chlebová pšenice. Můžete použít samozřejmě i špaldu. Dále už jen vodu, sůl, kmín, trochu koriandru, který ale lze vynechat. A troubu na pečení.

Příprava kvásku

Potřebujeme celozrnnou žitnou mouku. Do větší nádoby dáme 100 g mouky a 125 ml vlažné vody o teplotě 30 stupňů. Necháme stát v místnosti kde je asi 21 – 23 stupňů. Druhý den přidáme 50 g mouky a opět 125 ml vlažné vody. Třetí den dáme stejné množství mouky, ale jen 60 ml vlažné vody. Stejně učiníme i čtvrtý den. Pátý den bychom měli mít v nádobě hotový kvásek. Měl by mít nakyslou vůni a pokud ho ochutnáte, bude kyselý. To je zcela v pořádku. Pokud by byl současně hořký, něco se nepovedlo.

Z kvásku můžete odebrat potřebné množství na zadělání chleba. Zbytek dokrmíte jako třetí a čtvrtý den a buď postupně dokrmujete a odebíráte, nebo dokrmený kvásek po jednom dni dáte do ledničky, kde vám vydrží i týden do dalšího dokrmení.

Příprava těsta

Smícháme asi 150 g kvásku s půl kilogramem žitné mouky a jedním litrem vody. Promícháme a necháme přes noc kynout ve větší nádobě. Ráno by měl být objem výrazně větší. Přimícháme kilogram kvalitní pšeničné mouky nebo kilogram žitné mouky. Záleží na typu chleba, který chceme upéct. Ochutíme čtyřmi lžičkami soli, třemi lžičkami kmínu a půl lžičkou mletého koriandru. Necháme asi tři hodiny kynout. Pak těsto rozdělíme do dvou ošatek a necháme kynout ještě jednu hodinu.

Pečení

Potřebujeme hodně rozpálenou troubu. U elektrické trouby tedy nastavíme teplotu na 300 stupňů a do trouby vložíme dva plechy. Jeden do výšky, kde se budou bochníky péct a druhý na dno. Jakmile bude trouba rozehřátá, vyklopíme z ošatek dva bochníky na plech a na spodní plech vylijeme hrnek vody. Voda se změní v páru a my zavřeme okamžitě dvířka.

Po půl minutě vyndáme spodní plech a pečeme pět minut. Pak snížíme teplotu na 200 stupňů a dopékáme asi 50 minut.

Hotový chléb vyndáme a necháme zchladnout. Nedáváme ho do igelitových sáčků, ale balíme ho do utěrky.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47