Jasmín pravý či nepravý?

 Zahrada 
12. května 2017 15:18 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jasmín pravý Internet
Vůně jasmínu je omamná. Jenomže – co je vlastně pravý jasmín?

Jasmín pravý (Jasminum grandiflorum) pochází z Orientu - odtud i jeho jméno - z perského "jasämin". V Čechách však pod jménem jasmín známe keř zcela jiného druhu, neboli pustoryl vonný (jasmín bílý) - silnou vůní svých květů se totiž velmi podobá jasmínu pravému.

Pustoryl (Philadelphus), kterému se česky říká jasmín nepravý, rodem náleží do čeledi hortenziovitých, zatímco jasmín (jasminum, pravý) svým rodem patří do čeledi olivovníkovitých.

Jasmíny jsou nenáročné, vhodné téměř do všech podmínek. Rostou  i v "horší" půdě, nevadí jim běžná zahradní zemina ani pískovitá půda. 

Jediné, co jasmíny k růstu bezpodmínečně potřebují je dostatek světla. Krásný jasmín vypěstujete pouze na slunném stanovišti.

Jasmin pravý

Jasmín pravý je křehký, stálezelený, rychle rostoucí keř či liána plazící se až do 10 metrové výšky. Kvete na jaře a začátkem léta. Bílé, hvězdicovité květy, s ojedinělou sladkou vůní se rozevírají a hlavně sbírají a i zpracovávají jen v noci, kdy je jejich aroma  nejsilnější. U nás se dá pěstovat v květináčích.  Kvete na jaře a na začátku léta. Z růžových poupat vykvetou sněhobílé květy, které příjemně voní. Pro bohatý květ je nutností bohaté sluneční světlo. V létě ji hojně zaléváme i přihnojujeme. Vyžaduje zvýšení vlhkosti a častější rosení. Jasmín se v létě lehce množí stonkovými řízky. Jasmín se v létě pěstuje při běžné teplotě, v zimě při teplotě 16 - 9°C, při vyšší teplotě je nutné udržovat vysokou vlhkost vzduchu. Dobře roste na východních oknech, kde zastínění nepotřebuje.

Pravému jasmínu se v našich podmínkách na zahradách nedaří. Na to jsou u nás přece jen chladné zimy. Tento opojně vonící keř ale můžeme v zahradách nahradit bohatě kvetoucím pustorylem, nazývaným nepravý jasmín.

Jasmín nepravý

Jasmín nepravý se u nás objevuje pod pojmem Pustoryl. Jedná se o keř 2-4 m vysoký. Má nádherné čtyřčetné, bílé a voňavé květy sestavené v hroznovitých květenství. V kultuře je několik kultivarů a kříženců. Svou krásou se pyšní v červnu – červenci. Listy jsou vstřícné, vejčité s výraznou špičkou, po okrajích mírně zubaté.

Nemají velké nároky na půdu a stanoviště. Stačí slunce nebo polostín. Pro optimální růst udržujte půdu vlhkou. V zimním období omezte zálivku na minimum, aby půda nezmrzla. Jasmín obecně také nesnese ledovou vodu!  Zvažte výsadbu jasmínu pod oknem. Tak se totiž budete moci těšit z jeho krásné vůně jak v zahradě, tak i u vás doma.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47