Jak pěstovat vynikající kanadské borůvky?

 Zahrada 
21. května 2017 10:06 / Kateřina Kofroňová
  13
📷
6 fotografií v galerii
Kanadské borůvky se těší stále větší oblibě. Shutterstock
Pokud patříte mezi milovníky kanadských borůvek, ale už vás rozčiluje, že čtvrtkilové balení stojí někdy i sedmdesát korun, máme pro vás radu: vypěstujte si je doma a ušetřete tak tisíce!

Za sazeničku zaplatíte zhruba tolik, co za kilo kupovaných borůvek a budete sklízet borůvky každé léto v takovém množství, že je budete rozdávat kolemjdoucím. Pokud máte zahradu nebo balkon, zajděte do nejbližšího zahradnictví a sazenici kupte. Co s ní dělat dál, se dočtete v tomto článku.

Jakou odrůdu vybrat

Osvědčenými ranými odrůdami borůvek jsou Earliblue a Duke. Středně ranými pak Blueray a Bruecrop. Polopozdními Berkeley a osvědčenými pozdními odrůdami borůvek jsou Herbert a Jersey.

Výběr stanoviště

Borůvkám je dobře v těžce písčité a propustné půdě. Kyselost půdy, která by měla mít pH 3,5 – 4,5, můžete upravit rašelinou nebo přisypte piliny jehličnatých stromů. Půda, která se běžně vyskytuje na zahradách, je pro borůvky ale většinou nevhodná. Proto se často přistupuje k radikálnějšímu řešení, a to k výměně půdy. Pokud je půda jílovitá, nebo silně vápenitá, výměna půdy je nezbytná.

Vybírejte místo s vyšší vlhkostí vzduchu, které je dostatečně slunné. Mírný polostín je rovněž přijatelný. Když mají borůvky nedostatek slunce, obvykle přežijí, ale neplodí tolik, jako na místě s dostatkem slunce. Borůvky na slunečném místě také bývají sladší.

Pokud zvolíte dostatečně velkou nádobu s vhodným substrátem, můžete kanadské borůvky pěstovat i na balkoně.

Sadba

Pokud budete sázet pouze jednu rostlinu, vykopejte jámu o šířce minimálně 80 centimetrů. Hloubka by měla být alespoň 40 centimetrů. Při sadbě více rostlin je lepší vykopat celý rigol a rostliny sázet alespoň jeden metr od sebe.

Abyste zabránili kontaktu s okolní půdou, je dobré vykopat ještě dalších 20 centimetrů do hloubky a na dno nasypat vrstvu hrubého štěrku, která zamezí vzlínání vody z dolních vrstev půdy. Na štěrk můžete položit ještě netkanou textilii.

Zálivka a hnojení

Nejlepší, co můžete pro svůj keř udělat, je zakoupit speciální hnojivo přímo pro kanadské borůvky. Vyhněte se naopak hnojivům s obsahem chlóru a vápna. Co se týče zálivky, postarejte se o pravidelný přísun vody. Nejlepší je voda ze sudu, jelikož na rozdíl od vody z kohoutku neobsahuje chlór. Kvalita a množství vody ovlivní výslednou kvalitu borůvek.

Sklizeň

Z jednoho keře, který vám bude sloužit 30 až 60 let, sklidíte zhruba 3 až 6 kg borůvek. Plné plodnosti keře se dočkáte kolem šestého roku. Borůvky dozrávají během června až července a to v průběhu 15 až 55 dnů, dle podmínek. Nejsladší borůvky sklidíte, když je otrháte asi týden až dva po dozrání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve