Nyní je ideální čas na výsadbu trávníku! Pusťte se do toho!

 Zahrada 
17. května 2017 12:53 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zaseté semeno je nutné každodenně zalévat.  Internet
Chcete se pyšnit krásně upravenou zahradou s hustým zeleným trávníkem? Právě nyní je ta nejvhodnější doba pustit se do práce! V květnu je totiž zem teplá a vlhká a to jsou ideální podmínky k tomu, aby se rychle ujal právě založený nový trávník!

V první řadě je důležité vybrat vhodnou směs na setí. Na našem trhu se setkáte s účelovou, okrasnou i luční travní směsí. Pro majitele rodinných domů se zahradou je ideální volba okrasná travní směs, která není příliš náročná na půdu a trávník vyroste téměř kdekoliv.

HLAVNĚ PROKYPŘIT

Za krásným trávníkem stojí mnoho práce. Velmi důležitou akcí je příprava půdy. Nejprve ji vyrovnáme, protože správná rovina bude hrát důležitou roli při následné pravidelnosti sečení trávníku. Následně pečlivě odstraníme všechny kořeny, plazivé oddenky plevelů a kamínky. Důležité je také nezapomenout na důkladné prokypření půdy, které by mělo být do hloubky 15 až 25 centimetrů. Zhruba týden před samotným setím půdu ještě prohnojíme vhodným hnojivem.

Na upravené, vyčištěné a zkypřené podloží rozprostřeme chráněnou zeminu nebo ornici, tzv. vegetační vrstvu, do výšky 10 až 20 cm. Takto připravenou půdu necháme asi tři týdny ležet ladem. Po uplynutí několika týdnů povrch půdy důkladně zpevníme. Ideální je ušlapat zem krátkými krůčky s váhou přenesenou na paty.

ROZSÉVÁNÍ RUKOU

Sejeme za bezvětří a do optimálně vlhké, nikoli promáčené půdy. Travní semeno můžeme jednoduše rozsévat do široka rukou. Aby se tímto způsobem lehká semena rozprostírala rovnoměrně, můžete si vypomoci jednoduchým trikem. Celou dávku rozdělte na dvě části a smíchejte například s pískem. Pak jednu polovinu stačí vysít podélně a druhou na ni kolmo, aby nevznikla holá místa. Na běžný trávník nejčastěji počítáme s 10 až 20 g osiva na 1 m2.

ZALÉVAT, ZALÉVAT

Po zasetí je nutné semeno dopravit do půdy. Bohatě postačí, když celou plochu pohrabete. Zaseté semeno je nutné každodenně zalévat. Po čtrnácti dnech by mělo dojít k prorůstání lístků nad povrch půdy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod