Houbařská sezona pomalu začíná. Víte, jak správně houby sušit a uskladnit?

Houby lze sušit hned několika způsoby.
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
17. května 2017 14:19 / Shutterstock
  2   1
Houbařská sezona pomalu a jistě klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas si připomenout, jak správně houby usušit a jak je potom skladovat, aby nám co nejdéle vydržely.

Sušení je nejčastější způsob, jak houby uchovat na pozdější dobu. Pokud je usušíte opravdu dobře, mohou vám vydržet i několik let!

Co nesušit

Rozhodně se nesnažte sušit plesnivé nebo červivé houby. Můžete si totiž zkazit celou várku hub. Totéž platí o příliš mokrých houbách, obvykle vám zplesniví.

Není dobré sušit ani babky - při sušení se v nich totiž množí praziti. Na sušení se nehodí ani ryzci, lišky, choroše, mochomůrky růžovky, pýchavky, václavky nebo čirůvky.

Houby před sušením v žádném případě neoplachujte vodou! Pro očistu vám postačí jen obyčejný nožík.

Klasické sušení hub

Naše babičky dříve plátky hub navlékaly na niť a věšely do oken do průvanu. Tyto korálky nejenže hezky vypadají, ale místnost také provoní. V současné době ale většina lidí suší houby spíše na ploše. Nakrájené houby můžete rozložit na tác, plech s pečícím papírem či karton. Pokud sušíte houby venku, chraňte je před přímými slunečními paprsky. Mohly by se totiž zapařit. A nezapomeňte je na noc dát dovnitř, ať vám houby nenavlhnou.

Sušení tímto klasickým způsobem trvá obvykle několik dní.

Originální síť na sušení hub si můžete snadno vyrobit i doma. Stačí vám k tomu stará záclona nebo okenní síť proti hmyzu. Tu pak přitlučte do rámu z latí. Vznikne vám sušící síť, která vám mezi dvěma židlemi vytvoří dokonale provzdušněnou sušárnu.

Sušení v troubě

Sušení hub v troubě je oproti klasické metodě rychlejší. Je dobré houby zpočátku sušit v troubě vyhřáté maximálně na 20 až 30 stupňů Celsia. Tím zabráníte tomu, že se vám houby zapaří. Zhruba v polovině sušení už můžete teplotu zvýšit na 50 až 70 stupňů Celsia.

Pro sušení hub v troubě je vhodné pořídit si speciální lístky na sušení. Oproti klasickému plechu jimi totiž proudí vzduch a sušení je tak efektivnější. V případě, že se rozhodnete zvolit klasickou variantu a pro sušení v troubě zvolit plech, vyložte ho napřed pečícím papírem, aby se houby nepřilepily. Při sušení hub v troubě nechte dvířka mírně pootevřená, aby vzniklá pára měla kam unikat. Poslouží vám k tomu třeba vařečka, kterou vložíte do dvířek. Pro správné usušení je také nutné houby pravidelně obracet! A jak poznáte, že jsou houby už usušené? Při dotyku budou hezky chrastit a půjdou snadno zlomit.

Sušení v sušičce na ovoce

Houby se dají sušit také v sušičkách ovoce, a to na střední teplotu. Vždy po třech hodinách je vhodné pořadí plat přeházet. Výhoda tohoto způsobu je v rychlosti sušení a malé náročnosti, co se prostoru týče. Uplatní se proto zejména v bytě, kde obvykle není tolik možností, jak ovoce nebo houby sušit venku.

Skladování

Usušené houby je nejlepší skladovat ve sklenicích, které lze neprodyšně uzavřít. Musíte je totiž ochránit před vzdušnou vlhkostí i případnými parazity. Někteří houbaři zase nedají dopustit na látkové pytlíky. Každopádně je dobré houby uskladnit na chladném a temném místě.

Tip: Pokud si uschováte plátky hub, stačí je pak před použitím na chvíli namočit ve vodě nebo v mléce. Sušené houby ale můžete také pomlít a vytvořit si tak houbové koření, do kterého lze podle chuti přidat třeba nadrcené bylinky.

📷
3
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Vondráčková chce omluvu od kolegyně! Dočká se?

Zprávy

KSČ nebo KSČM? Pořád stejná parta. Komunisté se prostě nikdy nezmění!

Bydlení

Nebojte se tlakového hrnce