Zájem o křivou zeleninu a ovoce roste. Víte proč a kde se dají sehnat?

 Ostatní 
22. května 2017 09:19 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Ovoce a zelenina neobvyklých tvarů je stejně kvalitní. Pinterest
Mrkev se dvěma konci zapletenými do sebe, brambora ve tvaru srdce, paprika s „nosem“ nebo příliš zakroucená okurka? Dříve zelenina těchto tvarů končila rovnou v koši, nebo byla zaorána zpět do půdy. Kritici to nazývali nehorázným plýtváním a najednou se zdá, že jejich výtky konečně někdo vyslyšel.

Lidé si čím dál tím více začínají uvědomovat otázku životního prostředí a plýtvání s jídlem. Zrovna tak je tomu v případě křivého ovoce a zeleniny, které dnes již není potřeba vyhazovat, ale můžete je za sníženou cenu koupit.

Stejná chuť i kvalita

Křivá zelenina není v žádném ohledu závadná. Až na svůj neobvyklý tvar splňuje všechna potřebná kritéria. Někteří ji dokonce nazývají zeleninou s příběhem. Například podivně zakroucená mrkev získá svůj tvar díky kamení nebo kořenům v půdě, které musí obrůstat. I když není stejná, jako všechny ostatní, neznamená to, že je nekvalitní. Na chuť a kvalitu potraviny nemá její tvar vůbec žádný vliv. Je proto velká škoda, když jinak naprosto bezchybná zelenina končí v kompostu nebo dokonce v odpadu.

Nižší cena

Nápad zařadit do prodeje zeleninu a ovoce netradičních tvarů funguje již nějakou dobu v zahraničních státech a nyní k němu začínají přistupovat i tuzemští obchodníci. Někde seženete zeleninu zlevněnou o 10%, jsou ale i tací, kteří vám ji nabízejí o polovinu levněji.

Kde křivou zeleninu sehnat

Do prodeje křivé nebo ošklivé zeleniny se zapojili jak velké obchodní řetězce, tak i internetové obchody, které doručují potraviny do domácností. Bezpochyby je ale seženete i na farmářských trzích nebo v tržnici.

Češi mají dle průzkumů o nedokonalou zeleninu zájem. Vítají nižší cenu a jsou si vědomi toho, že na chuti a kvalitě se nic nemění. Možnosti využití ovoce a zeleniny, které se kvůli svému vzhledu nedostávají do prodeje, by ale mohly být v budoucnu mnohem širší. Uplatnění by mohly najít ve zpracovatelském průmyslu, maloobchodě, restauracích i jídelnách.

Už jste se s křivou zeleninou nebo ovocem v obchodech setkali? Vadí vám nedokonalý tvar?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve