Neotřelých rad pro zahrádkáře není nikdy dost

 Zahrada 
23. května 2017 12:57 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Při zahradničení se vám mohou hodit užitečné rady. Shutterstock
Snad každý, kdo se kdy staral o zahrádku, vždy rád uslyší nějakou zajímavou a hlavně dobrou radu, jak docílit lepších květů, jaké hnojivo je nejvhodnější nebo jak vypěstovat tu nejlepší zeleninu. Vybrali jsme pro vás desítku neotřelých zahrádkářských fíglů!

1. Růže na pivu

Opakovaně kvetoucí růže snáze znovu vykvetou, pokud z nich od června budete odstraňovat zvadlé listy - odřízněte stonek těsně nad posledním zdravým listem před květem. Kvetení růží také můžete mírně urychlit tím, že do vody na zalévání přimícháte trochu pivních kvasnic.

2. Krásné artyčoky

Zkoušíte pěstovat artyčoky, ale pořád nevypadají dost dobře? Stačí jedna zápalka a je po problému! Když se rostlina zvedá a artyčok se začíná tvarovat, položte na stvol jednu zápalku. Artyčok neporoste do výšky, ale krásně se rozkošatí.

3. Žíznivé kosatce

Mění se některé části vaší zahrady po dešti v jezero? Vysaďte tam kosatce žluté. Jsou nejen krásné, ale milují vodu, takže půdu rychle vysušují.

4. Tajemství salátu

Salátu se daří ve stínu. Když ho zasadíte mezi dvě řady rajčat, prodloužíte dobu jeho sklizně. Až rajčata vyrostou, dostanou se saláty do stínu a porostou pomaleji než v otevřeném prostoru.

5. Pažitkou proti housenkám

Jsou vaše stromy v obležení housenek? Vysejte k jejich patě pažitku, kterou housenky nenávidí. Navíc ji pak můžete použít do zálivek, omáček, polévek nebo jen tak na chleba.

6. Obrovské tykve

Toužíte po výstavních tykvích? Až se budou květy rozvíjt, všechny malé a špatně tvarované otrhejte, aby zůstaly jen ty bezchybné. Jednou týdně pak rostlinku zalejte mlékem.

7. Nemrznoucí směs na zahradu

Pokud chcete ochránit mladé stromky či rostlinky  před prvními mrazíky, smíchejte v jednom litru vody lžičku lihu a lžíci glycerinu. Tuto směs nalijte do čistého rozprašovače a přípravek nastříkejte  na každý stromek nebo rostlinku.

8. Voda z brambor zatočí s plevelem

Voda z brambor je herbicidní, což můžete při zahradničení dobře využít. Nevylévejte proto vodu, ve které jste chystali brambory k obědu, ale využijte ji k hubení plevelu. Vývar z brambor je bohatý na herbicidní toxiny, takže vás zanedlouho zbaví nežádoucích výhonků.

9. Vzájemná pomoc rostlin

Kombinujte rostliny tak, aby jedna využívala vlastností té druhé. Například zelí zasaďte mezi luštěniny, které zužitkují dusík získaný zelím ze vzduchu. Česnek zase ochrání sousedící broskvoň před kadeřavostí listů. Měsíčky zasazené v blízkosti rajčat, mrkve a zelí odpudí hmyz. Pažitka obklopující růžové keře zase chrání před padlím nebo skvrnitostí na květech.

10. Ocet zajistí růžím úžasné květy

Jsou květy vašich růží nevýrazné? Ošetřete keře domácím přípravkem. Smíchejte lžíci mléka, lžíci vinného octa a litr vody. Díky tomuto ekologickému přípravku získáte zářivé květy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve