Sklízíme houby: jak si vypěstovat nejen hřiby v pohodlí domova?

 Zahrada 
25. května 2017 09:25 / Kateřina Kofroňová
  8
📷
5 fotografií v galerii
Pěstovat houby doma není nic složitého, jen musíte vědět, jak na to. Shutterstock
Hlavní houbařská sezona je už téměř za dveřmi a vy se nemůžete dočkat, až půjdete poprvé s košíkem do lesa a z nasbíraných hub si uvaříte smaženici? Na to si budete muset sice ještě chvíli počkat, ale některé houby si můžete vypěstovat dokonce i doma už teď.

Houby z krabice? Proč ne!

Není nic jednoduššího, než si koupit připravený box, ve kterém můžete pěstovat žampiony, hlívu ústřičnou, penízovky nebo houby shiitake. Není na tom nic těžkého. Box umístíte například do sklepa a brzy začnete sklízet. Abyste mohli houby pěstovat, musíte si koupit zhruba dvoukilový substrát s podhoubím, který je uzavřen do plastového obalu. Týdně můžete sklidit až 700 g hub. Záleží na druhu houby.

Houby z pytle

Je to víceméně totéž, co houby z krabice, ale uděláte si vše sami. Potřebovat budete velký pytel, ve kterém smícháte substrát s nasekanou slámou. Směs zalijete horkou vodou a necháte den odležet. Druhý den vysypte obsah pytle a promíchejte se zakoupenou sadbou, kterou seženete buď zrnitou, nebo tzv. kolíčky. Po promíchání vraťte zpět do pytle a svažte provázkem.

Pytel uložte do tmavší místnosti s teplotou kolem 25°C a po čtrnácti dnech vám pytel proroste podhoubím. V tuto chvíli pytel přeneste do chladné místnosti, kde nebude více, než zhruba 12°C. Do pytle udělejte nožem díry, aby mohly houby prorůstat ven.

Když si o každé houbě, kterou budete chtít pěstovat, načtete potřebné informace, budete brzy sklízet. Každá houba potřebuje jiné podmínky – některým vyhovují průhledné pytle, některém zcela neprůhledné.

Pěstování u stromu

Pokud máte zahradu a na ní stromy, máte z části vyhráno. K pěstování hub na zahradě se totiž bez stromů neobejdete. Nejlepší pro pěstování hub jsou břízy, duby, smrky, jedle a borovice. Opět můžete navštívit hobbymarket, ve kterém seženete sazenice hub, které zakopete v blízkosti stromů a dál se o ně staráte dle návodu. Druhou možností je vyčkat, až objevíte v lese první hříbek a zakopat si jeho odřezky na zahradě. Ochudíte tím ale místo, odkud houba pochází.

Sadba do dřeva

Pokud nemáte na zahradě stromy, není ještě vše ztraceno. Houby můžete zkusit pěstovat i ve špalících dřeva. Nejlépe se hodí habr a olše, nejméně vhodné jsou jehličnany. Do dřeva vyvrtejte díry, do kterých vložíte sazenice a zatmelíte. Opět se držte návodu na obalu sazenic. Ve dřevě houby rostou obecně lépe, než v substrátu, ale musíte mít zahradu…

Máte s pěstováním hub v domácích podmínkách zkušenosti? Kolik jste z jednoho boxu vypěstovali hub?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47