Vybavujete si kuchyň? Nezapomeňte na správné uspořádání!

 Dům 
30. května 2017 12:30 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
V kuchyni by měl být blízko dřez, sporák a lednice. internet
Kuchyně je královstvím ženy. Bude v ní úřadovat den co den, a proto by měla být podle jejích představ. Nejen co se týče vzhledu, ale také hlavně uspořádání. Aby mělo vše své místo a potřebné věci byly vždy po ruce!

Kuchyň musí být nejen hezká, ale hlavně praktická. Je potřeba v ní mít dřez s odkapávačem, přípravnou pracovní plochu a varné centrum nejlépe s volnou plochou po obou stranách. Obecně platí, že by měl být dřez trochu výš, aby se člověk nehrbil při mytí nádobí, ale varná deska by měla být trochu níž, aby se při vaření vidělo i na zadní plotýnky.

U starých kuchyní bývalo zvykem, že se trouba nachází pod pracovní deskou. Každý si tak musel dřepnout nebo se ohýbat, aby do ní umístil kuře, bábovku nebo třeba maso a brambory. Nové kuchyně už ale mají troubu výše, a proto je menší riziko, že se kuchař při manipulaci s horkým nádobím popálí a podobně. Výhodou je i to, že je trouba mimo dosah malých dětí, které se o ni mohly popálit.

Vhodné místo by měly mít také důležité kuchyňské spotřebiče, bez kterých se žádný správný kuchař neobejde. Blízko k centru dění musí být lednička, ale taky mikrovlnka a myčka s varnou konvicí. Dál už může být toastovač, mixér a podobní pomocníci, které vytáhnete pouze občas.

U sporáku je potřebná digestoř nebo vestavěný odsavač. Ten je nenápadný, dostatečně výkonný a vybavený kovovými tukovými filtry. Ocení je především vysocí lidé, kterým může klasická digestoř při vaření překážet.

Protože není moc času poletovat po kuchyni, mějte často používané věci jako nůž, talíře, sklenice, naběračku, obracečku a podobně co nejvíce při ruce. Pro talíře a sklenice vyberte vhodnou poličku ve skříňce, na nože si pořiďte stojan přímé na pracovní desku a pro naběračky a obracečky si kupte lištu zavěšenou přímo nad linkou. Na drobnosti a ochucovadla by měla být vyčleněna také nějaká zásuvka u sporáku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod