Chraňte domácí mazlíčky před horkem

 Mazlíčci 
29. května 2017 20:20 / Marie Popelková
  1
📷
2 fotografie v galerii
Pejsci ve vedrech trpí. Shutterstock
Není vám v těchto horkých dnech zrovna nelépe? Pomyslete ale i na ty, kteří si nemohou postěžovat. I domácí zvířata mohou při vysokých teplotách strádat. Jak jim udělat vedro co nejpříjemnější?

Psi už neběhají po zahradě, kočky nelezou po stromech a myši se nezahrabávají v polích. Mnozí z nich získali statut domácího mazlíčka a bydlí se svými pány ve městech. Ta jim však, zejména v horkých letních měsících, nenabízejí mnoho odpočinkových oáz. Proto je potřeba věnovat zvířatům pozornost, dbát na pitný režim a přizpůsobit byt jejich potřebám.

Co udělat před tím, než půjdete do práce

Pamatujete na to, že pes ani kočka nemají na rozdíl od člověka potní žlázy a mohou tedy jen minimálně regulovat teplotu těla. Pes si pomáhá vyplazeným jazykem a rychlým dýcháním, kočka si najde nejchladnější místo a minimalizuje tělesné aktivity. Ptáci si zase načechrávají peří.

Ale to v extrémních vedrech nestačí. Zajistěte proto svým domácím mazlíčkům možnost ukrýt se ve stinném místě bytu a připravte jim dostatečnou zásobu vody k pití – klidně i dvě misky. Nic tím nezkazíte, maximálně budete muset vytřít podlahu. Také klec s ptáky nenechávejte na přímém slunci!

Voda a stín

Dva základní atributy k tomu, aby váš čtyřnohý miláček prožil léto ve zdraví. Psi se rádi vyhřívají na slunci, ale vždy je třeba na zahradě, nebo balkóně zajistit stinné místo, kde se může před žárem schovat. Dostatek vody je nutnost. Pozor, neměla by být na slunci, protože přehřátá voda již dostatečně neosvěží. Vlažnou vodou můžete psa i jemně osprchovat. To mu nezpůsobí šok, ale příjemně ho osvěží.

Noste vodu i na krátké procházky

Pes nemá potní žlázy jako člověk, potřeba ochlazování se u něj projevuje vyplazeným jazykem a zrychleným dechem. Tímto způsobem se extrémě rychle dehydruje, proto je nutné zajistit psovi dostatek čerstvé vody i na kratších procházkách. Pravidelné venčení během veder, zejména v rozpáleném městě, vyžaduje alespoň pár loků vody. Bez ní se pes může snadno přehřát. 

Nejlepší ochlazování je dechem

Po návratu z procházky může být pes vyčerpaný a přehřátý. Nejlepším způsobem na rychlý návrat do normálu je odchýlit dveře na mrazničce, nebo lednici a nechat ho pár minut dýchat chladný vzduch. V žádném případě pes nepatří do ledové vody. Způsobilo by to okamžité stažení cév a šok. Rovněž ani přehazovat přes psa vlhký ručník není ideální. Stáhne cévy a následně se tělo zbavuje teploty ještě horší. Ideální je pro psa chladná dlažba nebo pelech z chladivých materiálů.

Jak chránit kočky?

Kočky se obvykle rády chladí na stinných místech, ideálním místem je pro ně studená podlaha nebo vlhký hadr. Pokud vaše kočka lapá po dechu, je těsně před zhroucením a okamžitě s ní zajeďte k veterináři. 

Jak chránit ptáky?

Mnoho ptáků (andulky, papoušci), které doma chováme, pocházejí z teplých krajů a v horké dny si užívají. I přes to ale o ně pečujte, přesvědčte se, že jejich klec stojí ve stínu a nepraží na ni celý den sluníčko. Ujistěte se, že má dostatek vody a ochladit ho můžete i rozprašovačem.

Jak chránit hlodavce?

Tady platí to samé, co u ptáků. Ujistěte se, že jejich klec nestojí na přímém slunci. Křečci nebo morčata se rádi zchladí v písku nebo studenou vodou, proto hlídejte, aby měli všeho dostatek. 

Jak chránit rybičky?

Akvarijní rybičky se mají v těchto dnech asi nejlépe, přesto i jim hrozí nebezpečí, a to když se jim začne oteplovat voda v akvárku nebo není dostatečně okysličená. Mějte na paměti, že ideální teplota vody v akváriu je 24 stupňů. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve