Jak se vyznat v sekerách?

 Dílna 
07. června 2017 10:38 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Seker existuje velké množství a každá se hodí na jiný typ práce. Shutterstock
Seker existuje velké množství, obecně je rozdělujeme na univerzální sekery, štípací sekery, tesačky a teslice. Mezi jednotlivými typy jsou rozdíly v jejich tvaru, hmotnosti, délce, tvaru a úhlu ostří a v délce a tvaru násady. Na násady seker se nejlépe hodí jasan, habr, akát nebo buk.

Univerzální sekera

Obvykle váží 1,6 až 2 kg. Hodí se jak pro běžnou práci na zahradě, tak i pro štípání větších kusů dřeva.

Štípací sekera (kalač)

Má tupé ostří ve tvaru tupého klínu. Platí zásada, že při úderu sekery se buď špalek rozletí, nebo ostří odskočí. Polena štípejte na velkém špalku nebo pařezu velkou obouruční sekerou (tzv. štípačkou). Při štípání mějte vždy rozkročené nohy - pokud se vám sekera sveze, proletí mezi roztaženýma nohama a neseknete se do nohy.

Odvětvovací sekera

Má tence vytažené ostří. Správný postup při odvětvování kmene je, že sekáme větve vždy po směru růstu, stojíme na druhé straně kmene, abychom zabránili případnému zranění, sveze-li se sekera po kmeni. Pokud použijete ke štípání odvětvovací sekeru s tence vytaženým ostřím, zbytečně mrháte silami a dost se nadřete. Pokud se špalek nerozletí, sekera se hluboko zasekne a je třeba ji zdlouhavě a namáhavě páčit ven.

Tesačky a teslice

Jsou nejvhodnější při výrobě trámů. Vyrábějí se v provedení pro pravou nebo levou ruku. Sekera s dlouhou násadou (800 až 900 mm) a hmotností 2 až 2,5 kg pro oboustranné použití se nazývá hlavatka. Sekery určené výhradně pro štípání dřeva mají tvar širšího klínu s úhlem od 12 do 35 stupňů, nebo jsou kombinací ocelové palice a klínu (tzv. kalač). Jejich hmotnost je až 4 kg a úhel je zpravidla 40 stupňů.

Sekera není kladivo

Sekeru používejte místo palice či kladiva jen výjimečně. Topůrko sekery mechanicky velmi trpí a může prasknout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008