Naučte psa aportovat! Víme, jak na to!

 Mazlíčci 
08. června 2017 13:03 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Chce to hlavně trpělivost. Internet
Lehni, sedni, dej pac! Všechny tyto povely váš pejsek ovládá, ale ne a ne ho naučit aportovat? Nezoufejte, ještě nic není ztraceno! Obrňte se trpělivostí a vymezte si dostatek času, máme pro vás totiž zaručený postup, jak aportování pejska naučit!

Pejsci velmi rádi běží pro hozený míček, ale ve většině případů ho zpátky páníčkovi nechtějí přinést. Věnujte však cvičení se psy čas a budou aportovat jako diví.  Nejprve zkuste zvíře naučit povel doma, aby ho ostatní psi nerozptylovali. Vezměte si pamlsky pro vašeho psího miláčka a míček.

Posaďte se na zem a míček položte zhruba půl metru před sebe. Následně řekněte slovo aport, ale v žádném případě neukazujte na míček. Pes musí totiž sám přijít na to, co to slovo znamená, jinak se metoda míjí účinkem.

Pes nejprve nebude vědět, co to znamená. Bude zkoušet provést různé povely, které už zná a čekat, že za odměnu dostane pamlsek. Zopakujte proto znovu slovo aport. Pokud se alespoň packou dotkne míčku, pochvalte ho a odměňte. Teď už bude vědět, že slovo aport je spojené s míčkem. První krok je úspěšně splněný. Cvičení nechte na další den.

DALŠÍ DEN

Pokračujte stejně jako předchozí den. Pokud se pejskovi podaří několikrát dotknout míčku tlapkou nebo čumákem, dejte mu pamlsek. Nyní je čas na další krok. Řekněte slovo aport a natáhněte ruku. Někteří pejsci to pochopí hned a vezmou míč to tlamy a pustí ho na vaši ruku, některým to však může trvat déle. Neustále proto opakujte slovo aport a ono se jim to časem podaří a pochopí, co žádáte.

BĚŽTE VEN

Následně posuňte míček několik metrů od sebe, natáhněte a řekněte kouzelné slovíčko. Pejsek už jistě princip pochopil a s vrtícím se ocáskem přinese míček. Nezapomeňte mu však dát nějaký pamlsek. Pokud povel několik dní zvládá, je čas vyrazit ven. Nejprve si najděte klidné místo a trénujte. Pokud se vše daří, zamiřte i na místa, kde jsou ostatní psi. Postupně však s odměnou brzděte. Nejprve mu ji venku dávejte po každém druhém přinesení a potom už to zkuste bez pamlsků.   

Témata: aport, míček, pamlsek, povel
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve