Perfektní trik, jak vrátit zašedlému prádlu černou barvu!

 Ostatní 
11. června 2017 13:04 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Černé oblečení může nevhodným praním vyblednout. Je ale řešení, jak zašlému textilu vrátit původní černý odstín. Shutterstock
Každý, kdo má rád černé oblečení, ví, jak je těžké udržet na oblečení původní sytou barvu. Stačí pár vyprání a z černého trička máte rázem šedivé. Nemusíte ale zoufat! Našli jsme pro vás fígl, jak vybledlému oblečení vrátit původní černou barvu!

Preventivně je dobré naučit se při praní černého prádla používat speciální přípravky na černé prádlo. Univerzální prací prostředky na bílé prádlo totiž obsahují opticky zjasňující látky a bělidla, která sice svědčí bílému prádlu nebo světlým odstínům, ale tmavé barvy kvůli němu blednou a mění se do šeda.

Když už se vám ale stane, že černé triko už není černé, můžete vyzkoušet jednu ze dvou možností, jak barvu oděvu opět oživit. Jedna využívá chemii, druhá přírodu.

Chemická varianta

Zajděte si do obchodu koupit gel na černé prádlo a naučte se ho používat. Nikdy totiž není pozdě a už po třech až pěti praních se i vybledlému triku začne vracet barva. Už sice asi nedosáhnete odstínu, jaký mělo v obchodě, ale barva bude rozhodně plnější.

Přírodní varianta

Do velké nádoby nalijte vroucí vodu a v ní nechte  dvě až tři hodiny vyluhovat několik hrstí břečťanu. Poté břečťan vyjměte, do vody namočte své vybledlé černé oblečení a nechte ho ve výluhu několik hodin, nejlépe přes noc. Pak prádlo vyždímejte, nechte uschnout a vyperte. Do vody na máchání přidejte trochu octa. Vaše oblečení opět získá svou původní barvu, která bude navíc fixována octem. Pro jistotu ale perte takto obarvené prádlo první dvě až tři praní odděleně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod