Dejte si práci s výběrem zahradního slunečníku. Vrátí se vám to!

 Zahrada 
08. června 2017 14:20 / Marie Popelková
  1
📷
2 fotografie v galerii
Užijte si venkovní posezení na zahradě za slunečného počasí hezky pod slunečníkem ve stínu.  Shutterstock
I když je léto pro mnohé nejlepším obdobím roku, ve chvílích, kdy rtuť teploměru šplhá ke 30stupňové hranici, není pobyt na přímém slunci příliš příjemný. Pokud si však pořídíte slunečník, budete si i tak moci posezení na zahradě, terase nebo balkonu pořádně užívat.

Zahradních slunečníků je dnes na trhu celá řada a mnohým z nás může správný výběr kvalitních slunečníků činit určité problémy. Jaké parametry musíte zvážit především?

Kvalita a funkčnost

Šetřit při nákupu slunečníku se rozhodně nevyplácí. Proto je lepší vyhnout se levnému zboží kdesi u stánku a raději si připlatit za kvalitní konstrukční materiály, kov nebo dřevo, nejčastěji exotický teak, případně český dub. Nespolehlivý slunečník vám totiž kromě jiného může přivodit i úraz a za to pár ušetřených korun rozhodně nestojí.

Pro pohodu na terase nebo u bazénu

Když není možné zastínit terasu jinak, je nevhodnějším řešením kvalitní, technicky dobře provedený a proti nepřízni počasí odolný slunečník. Velikost klobouku zvolte podle toho, jak velkou plochu zabírá zahradní nábytek k posezení: místo kulatého tvaru si můžete vybrat slunečník čtvercový, obdélníkový nebo víceúhelníkový.
Velkoprostorový obdélníkový slunečník zastíní třeba část venkovního bazénu a chrání ho i proti nečistotám padajícím ze stromů. Pro pořádání rodinných zahradních sešlostí je tento typ slunečníku, který uchrání před sluncem velkou plochu, ideální.  

Látka

Potah konstrukce rozhoduje o tom, jaký komfort bude zahradní slunečník poskytovat. Víte-li, že chcete pod slunečníkem sedět i v dešti, pak se vyplatí poohlédnout po impregnovaných materiálech. 


Pevná kombinace textilie a lamina zase zajistí, že slunečník bude mít stálý tvar, nejběžněji se však setkáte s bavlnou a polyesterem. Uvažujte střídmě zejména při volbě barvy nebo vzoru na látce. To, co se vám líbí v daném obchodě, by ve finále mohlo vypadat nevkusně v prostředí vaší zahrady. Obecně platí, že pestrobarevná provedení jsou mnohem lepší na malých slunečnících.

Jak vybrat správný stojan ke slunečníku?

Jaký vybrat stojan na slunečník není rozhodně žádná hračka. Dobré rozmýšlení Vám totiž zachrání nejen slunečník samotný, ale také květináče, nádobí na zahradním stole, nebo dokonce Vaše rodinné příslušníky. Špatně ukotvený slunečník může ohrozit dokonce i dospělého člověka. Ideální je, pokud Vám ohledně výběru vhodného podstavce dokáže poradit přímo prodejce Vašeho slunečníku. Ale s našimi radami si dokážete poradit i sami.
Stručně shrnuto, výběr podstavce ke slunečníku shrneme do následujících tří bodů:
1. Minimálního zatížení v kg,
2. průměru v cm,
3. vzhledu stojanu.

Důležité údaje pro výběr podstavce
Především se vždy zajímejte o doporučené zatížení pro slunečník. Tento údaj představuje vždy minimální zatížení a bude Vám vyhovovat tehdy, když budete svůj zahradní slunečník umisťovat do závětří, kde mu nehrozí poryvy silného větru. Pokud ale tyto podmínky Vaše terasa či zahrada nesplňuje, kupte si stojan vhodný alespoň pro 1,5násobek uvedené minimální zátěže. Zejména velké zahradní slunečníky s průměrem 3 m a více potřebují stabilní ukotvení a těžším stojanem proto nic nezkazíte.
U podstavců ale nezáleží pouze na hmotnosti. Důležité jsou i jiné parametry, například průměr stojanu. Velký slunečník ukotvený v podstavci s malým průměrem je stejně nebezpečný jako slunečník nedostatečně zatížený. Myslete na své bezpečí a pořiďte si robustní a dostatečně široký stojan ke slunečníku!

Otevírání

Při vybírání slunečníku se nejprve zaměřte na otevírání, které by pro vás mělo být uživatelsky pohodlné a nikoli znamenat souboj, kdo z koho. Kvalitní zesílené a tedy pevné modely se nejčastěji otevírají s pomocí tzv. push-up systému nebo kličky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve