Marocký tajin - orient ve vaší kuchyni

 Dům 
10. června 2017 20:05 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tajine je marocká nádoba na vaření, která sestává z tlustostěnné hliněné misky a je uzavřena kuželovým hliněným krytem. Shutterstock
Slovo tajine (tažín) pochází z arabštiny a označuje speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou, totéž slovo se ale vžilo pro jídla v tomto hrnci připravená. pokud chcete jíst zdravě a chutně, určitě tajine vyzkoušejte.

Pod slovem tadžín si můžeme představit dvě věci – jednak je to termín označující tradiční nádobí z vypalované hlíny, ve kterém se připravuje a podává téměř jakékoliv marocké jídlo. Tadžín je také označení pro jídlo, které se skládá z kousků masa, doplněné zeleninou. Můžeme se tak setkat s tadžínem kuřecím, který se podává s vařenou zeleninou nebo s citronem a olivami. U hovězího tadžínu jsou zase jako příloha sušené švěstky a oříšky. 

Princip dušení v tajine

Když si představíte sever Afriky, speciálně plýtvání vodou je věc, ze které byste původní obyvatele Maroka nepodezřívali. A tomu je i uzpůsoben proces pomalého dušení pod těžkou kónickou poklicí. Tajine se během dušení neotvírá a veškerá pára ze zeleniny, masa a samozřejmě šťávy na dně, se po stěnách vrací zkondenzovaná zpátky. Vodu tak ani v průběhu dvě hodiny dlouhého dušení do Tajine nemusíme dolévat a samovolné opětovné podlití odpařenou šťávou naopak umocňuje výslednou chuť.

Nejobvyklejší recepty pro tajine

Všechno vaření v Tajine se dá shrnout do podobného postupu - relativně velké kusy masa, velké kusy zeleniny (té části, kterou nechceme rozvařit) a menší kusy čehokoliv, co chceme během následného míchání rozmělnit. Vše se dusí dohromady a většinou najednou, od syrového stavu. V některých receptech najdete postupné přidávání surovin do zpěněné cibulky, ale to budou pravděpodobně recepty původem z Evropy, které vynikající pomalé dušení Tajine využívají k umocnění chuti. Proč ne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod