Vyrobte si své vlastní květináče do domu i na zahradu. Neutratíte za ně ani kačku!

 Dům 
13. června 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Podomácku vyrobené květináče budou chloubou vašeho bytu i zahrady. Shutterstock
Nemusíte být ani manuálně zruční, abyste si vytvořili tyto úžasné květináče, které bude obdivovat každá návštěva. Většinou postačí materiál, který máte doma a nezabere vám to ani moc času. Některé z nich s vámi mohou vytvářet dokonce i vaše děti.

Recyklujte petlahve

Obyčejné petlahve se těší čím dál tím větší oblibě i v oblasti ručních prací. Pokud jste navíc zastánci recyklování a opakovaného využívání věcí v domácnosti, jsou tyto kočičkové květináče z „petek" dělány přímo pro vás. Potřebovat budete zhruba spodní třetinu lahve, kterou ustřihněte do rovna, ale vpředu nechte i trochu materiálu na ouška (viz fotogalerie). Vyberte si barvu a petlahve celé natřete. Lihovou fixou nakreslete očička, čumáček a fousky a je hotovo. Můžete použít buď jako květináč, ale i jako držák na propisky, kancelářské sponky nebo třeba na gumičky a sponky do vlasů.

Mozaika z CD

Vezměte jakýkoliv květináč, který máte doma. Je úplně jedno, jak vypadá, protože z jeho původního vzhledu stejně nic nezbyde. Pokud máte doma děti, určitě najdete ve skříni herkules, nebo jiné lepidlo. Máte-li doma ještě stará CD, která již nepoužíváte, můžete si vyrobit tyto krásné mozaikové květináče. CD rozlámejte na kusy a ty poté přilepte na starý květináč. Zrovna tak můžete na květináč nalepit i barevná sklíčka, nebo vlastně cokoliv, co rozbijete na malé kousky. Posloužit vám mohou i malé oblázky.

Využijte vyřazené nádobí

Upadlo vám ucho od oblíbeného hrnečku a nechcete ho vyhodit? Praskla vám porcelánová miska, která tudíž teče, ale jinak s ní nic není? Použijte toto vyřazené nádobí pro vaše květiny! Zrovna tak se hodí nepoužívané naběračky, porcelánové nebo skleněné mísy na polévku nebo puntíkatý kastrol po babičce, který už ve vaší kuchyni nemá své místo. Jejich výroba vás nebude stát dokonce vůbec žádný čas. Stačí květiny jen přesadit.

Poslouží i šatník

Obzvlášť na zahradě vypadají dobře květiny, které vyrůstají například ze starých střevíčků, kožených pánských bot nebo nízkých holinek. Do bot se nejlépe hodí skalničky, nebo luční květiny, které z boty vyrůstají jakoby omylem.

Vyrobte si je z hypertufy

Připravte si směs z 1,5 dílu písku, 1 dílu cementu, 2 dílů zahradnického substrátu a takové množství vody, aby měla směs konzistenci tvarohu. Nejprve smíchejte suché složky a vodu přilévejte postupně až nakonec. Tuto směs natlačte do jakékoliv vámi vybrané formy a nechte důkladně vyschnout. Můžete například použít koupací čepici, kterou naplňte zhruba z poloviny směsí. Dovnitř vložte misku, kterou vytlačte směs až k jejím okrajům. Do misky vložte kámen a nechte schnout. Aby se čepice s celým svým obsahem nepřevrhla, umístěte ji mezi dva těžké předměty. Poté misku vyndejte a „svlékněte“ i koupací čepici.

Materiál může dodat příroda

Máte na zahradě starý pařez a už léta se ho chcete zbavit? Buďte rádi, že jste to ještě neudělali. Vydlabejte do něj díru a zasypte ji dostatečným množstvím zahradnického substrátu. Pak už jen zasaďte květiny, které máte rádi. Hezky vypadají jakékoliv květiny, které hojně kvetou - například muškáty.

Témata: květináče, květiny,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47