Jak postavit kompostér z palet za pár korun

 Zahrada 
14. června 2017 09:03 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pokud nechcete vyhazovat majlant za kompostér, postavte ho za babku z obyčejných palet. Internet
Kompost přivítá každý majitel zahrady. Odpadne mu tak starost, kam s posekanou trávou či spadaným listím a dalším bioodpadem. Menší plastové kompostéry lze sehnat od asi tisícikoruny. Pokud chcete ušetřit a pořídit si kompostér ze dřeva, který do zahrady zapadne lépe než plastová nádoba, postavte si ho z obyčejných palet. Zvládne to každý a přijde vás na asi 250 korun.

Výroba paletového kompostéru je docela snadná. Podle toho, kolik se vám podaří sehnat palet, můžete zvolit menší nebo větší rozměr nádoby.

Na paletový kompostér o vnitřní velikosti 1,2 x 0,9 m budete potřebovat:

  • 4 obyčejné palety (z toho 2 protilehlé stejné velikosti), které dostanete většinou zdarma ve všech stavebninách
  • 5,6 m králičího pletiva
  • Spojovací materiál: 12 ks lustrových háčků, hrst telegrafických svorek na upevnění pletiva k paletám, 3 m vázacího 2 mm drátu potaženého PVC, tenký vázací ocelový drát.
  • Nářadí: rýč, vrtačka, metr, kladivo, kleště, štípací kleště nebo nůžky na plech.

Jak na to:

Nejprve pečlivě vyberte vhodné místo pro kompostér. Nemělo by být na slunci, aby obsah příliš nevysychal, ani stát na zamokřeném místě, aby nedocházelo k hnilobným procesům. Je vhodné uvažovat o místě snadno dostupném z kuchyně, které bude zastíněné nejlépe stromem případně velkým keřem. Aspoň ze 2 stran kolem kompostéru by mělo být místo na přeházení kompostu, případně na přidělání dalšího kompostéru.

Pod kompostérem musí být rýčem prokypřená zem, abychom umožnili přístup organismům žijícím v půdě, které rozkládají organický materiál.

Palety, které budou tvořit zadní stěnu, a obě boční stěny sestavíme mimo vybrané místo, abychom zkypřenou zem příliš neudusali. Horní strana palet bude stranou pohledovou, spodní strana palety bude uvnitř kompostéru.

Zadní paletu vložíme dovnitř boční palety a navrtáme v horních i dolních rozích palet díry na zatočení háčků. Stejně přiložíme i druhou boční paletu, navrtáme nahoře i dole a zatočíme celkem 8 háčků.

Všechny 3 palety svážeme pevně za háčky vázacím PVC drátem. Přiložíme dovnitř mezi boční stěny i poslední paletu, která bude tvořit přední odnímatelnou stěnu. Navrtáme díry v rozích palet pouze nahoře a zatočíme poslední 4 háčky.

Pak přední paletu odejmeme, vyměříme na ni králičí pletivo a připevníme na spodní stranu palety svorkami. Dále vyměříme králičí pletivo na obložení vnitřních obvodových stěn kompostéru, ustřihneme a připevníme svorkami k paletám.

Spojené stěny kompostéru přesuneme na přichystané místo. Vyměříme králičí pletivo na podlahu kompostéru tak, aby okraje byly pokud je to možné zvýšené, ustřihneme a upevníme tenkým vázacím ocelovým drátem k pletivu na vnitřních stěnách palet po cca 5 cm.

Nakonec přiložíme přední stěnu opatřenou z vnitřní strany pletivem a svážeme nahoře háčky vázacím PVC drátem. Dole je svážeme pouze za části palety vázacím drátem zvenku. Nezapomeňte, že až bude kompostér naplněn, nikdo se dolů dovnitř nedostane.

Paletový kompostér zvládnete ve dvou lidech vyrobit za asi 3 hodiny.

Tip: Pokud by Vám obsah kompostéru v létě moc vysychal, můžete si pomoci občasnou zálivkou konví a starým kobercem přehozeným nahoře přes palety. Kompost se dá během roku provzdušnit tak, že se od začátku do hromady vloží (ne natlučou!) dlouhé kolíky (nesmí projít králičím pletivem a nesmí během půl roku uhnít), které se po navrstvení hromady vytáhnou, čímž vzniknou větrací otvory.

Po cca 1 roce, kdy naplníte kompostér až nahoru, budete stát před rozhodnutím, kam horní nerozloženou vrstvu dočasně odložit. Můžete o tom uvažovat hned a vyrobit si kompostéry 2 vedle sebe, kdy jedna boční nebo zadní stěna bude společná. Pak budete potřebovat ještě další 3 palety, které postavíte stejným způsobem, především ale opět s přední odnímatelnou stěnou. Při naplnění prvního kompostéru pak přeházíte čerstvé i všechny nerozložené organické zbytky do druhého kompostéru, kde vytvoříte dobrý základ pro další nepřerušené kompostování. Kompost z prvního kompostéru vyberte až dolů na pletivo a využijte ho na záhony. Tam ho nemusíme přesévat, půda si s tím už poradí. Pro použití do truhlíků kompost raději přesejte.

Materiál vhodný k domácímu kompostování:

  • zahradní odpady - trochu nasušená posekaná tráva, zbytky zeleniny, opadané ovoce, zvadlé rostlinné části, odřezané části větví podrcené ve štěpkovači, listí, hnůj, podestýlka od drobných domácích zvířat
  • kuchyňské a domovní odpady – zbytky zeleniny a ovoce, staré pečivo, čajové sáčky, kávová usazenina, zvadlé kytice, květiny z květináčů, vlasy, nehty, peří, zbytky vlny, použité papírové kapesníky, dřevní popel (pozor na impregnované dřevo), ořechové skořápky a pecky, rozdrcené vaječné skořápky, papír

Materiál zcela nevhodný k domácímu kompostování:

  • ze zahrady - nedávejte rostliny napadené chorobami, chemicky ošetřené rostliny ani rostliny označované jako plevele, které se rozmnožují kořenovými výběžky nebo mají vyzrálá semena (pokud si nepřejeme je v zahradě namnožit) , velké větve (pokud neslouží jako provzdušňovací kolíky)
  • z kuchyně a domova - nedávejte barevně potištěný papír, slupky z citrusových plodů, odpadky z kostí, masa, ryb, zbytky mléčných výrobků a zbytky vařené potravy, omáčky, olej, biologicky nerozložitelné látky (poznáte je při prvním přehazování kompostu – veškeré obalové materiály, kameny, hliněné květináče, nedopalky z cigaret, uhelný popel, pleny)
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve