Máte rádi ochucené pivo? Vyrobte si ho doma, bez škodlivých stabilizátorů

 Ostatní 
04. září 2017 10:16 / Natálie Nová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Ovocné pivo si můžete vyrobit i doma a bez chemie. Shutterstock
Pivo ochucené ovocnou šťávou, takzvaný radler, zná svět už téměř 120 let. Jeho obliba stoupá i v Česku. Jde vlastně o pivo s nízkým obsahem alkoholu, který vzniká smícháním piva a ovocné limonády nebo šťávy. Ta ale bývá obvykle plná nezdravých éček.

Pivo s limonádou, kterému se říká radler, je posledních pár let dost populární. Obsahují však i nepřeberné množství často škodlivých stabilizátorů. Pokud si na radleru chcete pochutnat a ještě něco udělat pro své zdraví, vyrobte si ochucené pivo doma a bez chemie! Přinášíme vám návod, jak si připravit chutné ovocné pivko v pohodlí domova. 

Poměr piva a ovocné šťávy je u radleru obvykle 50 %. Obsah alkoholu většinou nepřesahuje 2,5 %, existují však i výrobky s vyšším obsahem alkoholu.

Domácí citronový radler

Ingredience:

500 ml perlivé vody
500 ml světlého ležáku
citron
třtinový cukr

Postup:

Do džbánku nalijte trochu perlivé vody, vymačkejte půl malého citronu (případně méně, či více dle chuti) a doslaďte třtinovým cukrem dle chuti. Vše důkladně promíchejte, aby se krystalky cukru ve vodě dobře rozpustily. Vody nalijte opravdu pouze trochu, aby vám při zuřivém míchání nevyprchaly bublinky.

Po rozmíchání doplňte zbytkem perlivé vody a dobrým světlým ležákem. Vše promíchejte, ale velmi opatrně, abyste nezničili říz. Na závěr můžete přihodit do džbánku kolečko citronu.

Tip: Pozor na dužinu z citrusů, v radleru patří mezi rušivé ingredience. Podle chuti můžete vyzkoušet i variantu s grepový džusem, bezinkovou šťávou či pomerančem.

Historie ovocného piva

Radler pochází z Bavorska. Rozšířená legenda, že radlera vynalezl v roce 1922 Franz Xaver Kugler, se ukázala jako smyšlená. Kugler v té době vedl výletní restauraci Kugler Alm v obci Oberhaching na jih od Mnichova, kterou vyhledávali především cyklisté. Jedné soboty v červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nastalé nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako "cyklistický máz" (Radlermaß). V literatuře ale najdeme důkazy, že Radlermaß byl znám pravděpodobně už kolem roku 1900: o jeho čepování se zmiňuje například bavorská spisovatelka Lena Christová ve své knize Erinnerungen einer Überfüsssigen z roku 1912. A protože se vyprávění vztahuje k roku 1900, musel radler existovat již v oné době. Proto se u této legendy nejedná o nic jiného než dobře vymyšlenou historku, která má do Kugler Alm přilákat více hostů. Momentálně se má za to, že Radlermaß vymysleli na konci 19. století v jednom ze sociálnědemokratických cyklistických klubů. Dopátrat se ale pravého vynálezce radlera, je zřejmě už nemožné.

Radler v Česku

Jako první začali v Česku vyrábět pivo pod označením Radler v roce 2002 v pivovaru Krušovice. Vzhledem k nezájmu ale byla produkce po třech letech zastavena. Aktuálně jsou na trhu k dostání radlery nejrůznějších příchutí, od klasické citronové přes limetkové, grapefruitové, bezinkové až po švestkové nebo višňové.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47