Třešňová sezona je tu!

Třešně jsou zázračným ovocem.
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Ostatní 
17. června 2017 11:58 / Shutterstock
  0   0
Třešně patří mezi nejoblíbenější ovoce našich zahrad. Nejlepší a nejchutnější je jejich přímá konzumace přímo po sběru ze stromu při plné zralosti. Ale i ostatní využití této peckoviny je velmi pestré a hlavně chutné.

Třešně se musejí zpracovat snad ještě rychleji než jahody. Po utržení se začnou rychle kazit. Plody, které nesníte hned, zavařte jako kompot nebo z nich připravte džem. Na zimu můžete třešně také zamrazit.

V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se v nich, i když jen v malém množství, nacházejí všechny důležité živiny (kromě vitaminu B12). Obsahují 14 % sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza.

Tuky a proteiny jsou v nich zastoupeny jen jedním procentem. Dále obsahují malé množství vitaminů A, B, C a E a také minerály a stopové prvky, jako např. vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, draslík (nejvíce), zinek, měď a mangan.

Organické kyseliny, kyselina jablečná, jantarová a citronová, podporují trávení a čistí krev. Sto gramů třešní dodá tělu 10 % doporučené denní dávky rostlinné vlákniny, díky níž třešně mají laxativní (projímavý) a hypolipidemický (snižují obsah cholesterolu v krvi) účinek. Flavonoidy zodpovídají za diuretické, antitoxické, antioxidační a protirakovinné vlastnosti třešní.

Kyselina salicylová je přírodní prekurzor acylpyrinu, který působí protizánětlivě a protirevmaticky. Přestože se ho v 1 kg třešní vyskytují jen 2 mg, je schopen i v takto malém množství vyvolat žádoucí účinky. 

Zpracování

Kromě přímé konzumace můžeme třešně i višně zavařovat do kompotů, marmelád, sušit, kandovat nebo používat jako příchuť nealkoholických a alkoholických nápojů či jako náplň do koláčů. U nás je velmi oblíbená třešňová bublanina.

Na trhu existují i odpeckovací přístroje, používané například při výrobě marmelád. Jejich účinnost však zatím nedosahuje 100 %. Proto je dobré vypeckované plody ještě prohmatat čistou rukou a předejít tak případnému pozdějšímu poškození chrupu.

Třešňový pie

Protože většina ingrediencí do třešňového koláče prospívá zdraví, můžete ho spořádat téměř tolik, kolik chcete.

Ingredience:
Těsto: hladká mouka 3 a 1/2 hrnku, skořice 1 a 1/2 lžičky, máslo + máslo na vymazání formy 250 g, krupicový cukr 4 lžíce

Náplň: sladké vypeckované třešně1 kg, skořice 3/4 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, muškátový oříšek 1/4 lžičky, drcený hřebíček 1 špetka, krupicový cukr 1/2 hrnku, vanilkový cukr 1 sáček, citronová šťáva 2 lžíce, kukuřičná mouka nebo škrob 2 lžičky, vejce 1 ks, moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem koláčovou formu.

2. TĚSTO: Prosejte do mísy mouku se skořicí, přidejte na kousky nakrájené máslo a cukr. Promněte všechny suroviny mezi prsty a vytvořte drobenku. Do ní potom přidejte asi 2–4 lžíce vody a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě poloviny, uválejte z nich koule, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice.

3. NÁPLŇ: Zatímco těsto odpočívá, do kastrolu nasypte třešně, všechno koření, oba cukry a citronovou šťávu. Postavte na plotnu a na mírném plameni zahřívejte. Až třešně pustí vodu, odeberte jí asi ¼ hrnku a smíchejte ji s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vraťte zpět do hrnce k třešním a míchejte, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavte ji z plamene a nechte vychladnout.

4. Z těsta vyválejte dvě kulaté placky. Jednu položte na dno formy, nalijte na ni třešňovou náplň a vše přikryjte druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízněte a z odkrojků vytvarujte například lístečky nebo srdíčka, která přilepte k povrchu rozšlehaným vejcem. Vejcem potřete také celý povrch koláče. Těsto nezapomeňte naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžete podávat teplý i vychlazený, posypaný moučkovým cukrem.

5. Prima tip: Těsto se vám bude trhat, ale neztrácejte trpělivost, výsledek bude stát za to!

📷
1
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Vondráčková chce omluvu od kolegyně! Dočká se?

Zprávy

KSČ nebo KSČM? Pořád stejná parta. Komunisté se prostě nikdy nezmění!

Bydlení

Nebojte se tlakového hrnce

خرید vpn