Chystáte se bydlet sami? Nářadí, bez kterého se doma neobejdete

 Dílna 
22. června 2017 09:38 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Akumulátorový šroubovák a vrtačka patří k základní výbavě. Shutterstock
Zkušenější samozřejmě vědí a mají už svoje oblíbené nářadí v kufru nebo v poličce dávno připravené. Ale co by si měli pořídit ti, kdo začínají sami bydlet?

Příklepová vrtačka

Ať bydlíte v paneláku nebo se stěhujete do domu, bez vrtačky se neobejdete. Budete totiž potřebovat věšet různé poličky, udělat průchodky pro kabely nebo vrtat i do jiných materiálů, než jsou zdi. K vrtačce můžete připojit i brusný kotouč, který se hodí na renovaci starého nábytku, zarovnání nerovností omítek a řadu dalších činností. Nekupujte nejlevnější kusy bez zkušenosti. Nechte si poradit. Kvalitní vrtačka může vydržet i desetiletí.

Akumulátorový šroubovák

Akumulátorový šroubovák oceníte všude tam, kde potřebujete něco přišroubovat nebo povolit. Jde to rychle a relativně bez námahy. Zkuste si sešroubovat novou skříň pomocí obyčejného šroubováku a zjistíte, proč je akumulátorový šroubovák moc prima věc. Lze ho použít i k vrtání do dřeva a dalších měkkých materiálů. Pořiďte si raději slušnou značku a rozhodně takový, kde bude dostatek příslušenství v podobě různých velikostí bitů a nejlépe se dvěma akumulátory, aby vás nepřekvapilo, když se vám jeden vybije.

Přímočará pilka

Další člen výbavy je přímočará pilka. Pomocí ní si můžete přiříznout poličky na potřebný rozměr, vykrojíte otvor pro dřez v pracovní desce, rozřežete starý nábytek na spálení, vyrobíte dřevěný plot a celou řadu jiných věcí.

Tavná pistole

Tavnou pistoli využijete při dekorování vašeho interiéru. Slepíte k sobě různé materiály a spoj můžete opět rozdělat. Tavná pistole je bezúdržbová, tyčinky v ní zůstávají a jakmile ji opět zapnete je za malou chvíli připravena k provozu. Podle toho, jak často s ní budete pracovat můžete volit mezi výkonnějšími typy, které se rychleji rozehřejí. Pro běžnou práci samozřejmě stačí i ty nejmenší.

Páječka

V domácnosti by neměla chybět ani páječka. Nemusíte být žádný elektrokutil, ale někdy se stane, že se může hodit něco připájet. Například různé kabely od sluchátek se rády lámou. Pokud vadné místo odstřihnete a zbytek připájíte, máte opraveno. Žhavý hrot se dá využít i jinak. Někdy tak můžete nouzově spojit dva kusy umělé hmoty. Někdo s ním třeba vypálí ornamenty do dřeva. Na trhu jsou různé páječky. Klasikou je transformátorová, která se hodí na pájení větších součástek a vodičů. Pokud potřebujete pracovat s menšími čipy, budete potřebovat páječku s hrotem. Na opravy sluchátkových kabelů se víc hodí ta transformátorová. Zajímavou volbou může být páječka s akumulátorem, která vám pomůže třeba v autě nebo na místech, kde je k elektřině daleko.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve