Vyrobit si doma svíčku je snadné. Jednoduchý postup zvládnou i děti

 Ostatní 
23. června 2017 10:38 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vyrobte si vlastní svíčky. Potěší to vás i děti Shutterstock
Pokud svíčky používáte, určitě vám udělá radost, pokud si vyrobíte vlastní. Navíc jde o dobrou aktivitu pro děti, které budou mít za chvíli prázdniny a budou se potřebovat zabavit.

Materiál

Budeme potřebovat příslušné množství knotů a forem na svíčku. Vosk si můžeme koupit, ale můžeme také využít zbytků svíček, které už nikdo nechce používat, ale je škoda je vyhodit.

Postup

Formy na svíčku lze sice koupit, ale můžeme s úspěchem použít prázdné PET lahve, ze kterých použijeme spodní část. Knot přivážeme na špejli a umístíme tak, aby špejle ležela na horním okraji formy. Rozměr knotu by měl korespondovat s průměrem svíčky. Pokud použijeme příliš tenký knot na širokou svíci, vosk nám plamen udusí. Vosk rozpustíme ve vodní lázni. Teplota vosku by měla být asi 83 stupňů. Tekutý vosk nalijeme do formy a necháme vychladnout.

Pokud používáte více barev vosku, můžete je do formy vlévat postupně a vytvářet zajímavé barevné kombinace.

Jinou variantou je výroba svíčky namáčené. Jde o nejstarší postup, který je časově náročnější, ale vzniká při něm svíčka klasického tvaru. Tedy nahoře tenčí, dole silnější. Knot ponoříme do rozpuštěného vosku, vytáhneme a napneme. Postup opakujeme, dokud není svíčka o požadované tloušťce.

Fígle

Jestliže chceme použít kovovou formu, zvýšíme teplotu vosku na 98 stupňů a formu natřeme silikonem. Lesklý povrch svíčky vyrobíme tak, že ji namočíme do vosku a následně do studené vody. Pozor – nikdy nenamáčíme knot. Vosk nikdy nezahřívejte na více než 100 stupňů. Začne čadit, hnědne a je velmi hořlavý.

Výroba svíček děti velmi baví, ale vzhledem k manipulaci s rozpáleným voskem by se měla dít vždy za dozoru dospělých. Všichni užijí spoustu zábavy a večery si lze zpříjemnit svíčkou vlastní výroby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47