Můj dům, můj hrad! Základem jsou bezpečnostní dveře!

 Dům 
27. června 2017 12:24 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Bezpečnostní dveře nikdo jen tak lehce nepřekoná! internet
Cítíte se nejvíce bezpečně, když za sebou zavřete dveře bytu a svalíte se na gauč nebo do postele? Většina lidí si myslí, že se jim doma nemůže nic stát. Opak je ale pravdou a klidně se můžete stát terčem lupiče nebo zloděje! Snížit riziko můžete bezpečnostními dveřmi!

Vstupní dveře mají několik kritických míst. Jsou to vlastní dveře, jejich uchycení, uzamykací mechanismus a rám. Běžné vchodové dveře u starších rodinných domů nebo bytů na sídlišti nemají chráněné ani dost pevné dveřní křídlo. Proto je lehké je vyrazit nebo vykopnout, vypáčit nebo vysadit. Není složité se dostat ani přes zámek, a proto nás obyčejné dveře příliš neuchrání.

Bezpečnostní dveře mají tato rizika snížit a odstranit. Musí mít pevnou konstrukci, která je odolná nejen vůči zlodějům, ale třeba i proti požáru. Uzamykací systému musí odolat záměrnému poškození a neoprávněnému odemčení. I rám by měl odolat poškození.

Dveře můžete vylepšit třeba jen oplechováním vnitřní strany, zpevněním rámu ocelovým profilem a masivnějším protiplechem. K vyztužení se používají ocelové plechy a další speciální výplně, které mohou mít i funkci protipožární a protihlukovou. Namontováním kovového pásku podél okrajů dveří zakryjete škvíru mezi dveřmi a rámem, takže znesnadníte nasazení páčidla.

K ochraně zámku poslouží i bezpečnostní kování nebo zámek s bezpečnostní vložkou. Na dveře taky můžete dát přídavný zámek s řetízkem nebo panoramatické kukátko a podobně. Zpevnit můžete i rám, když se do svislic nalije řídký beton, který po vytvrdnutí zabrání roztažení heverem.

Nejlépe dům ochrání speciální bezpečností dveře. Jsou odolné díky ocelové konstrukci, oboustranným pancéřováním a uzamkacím systémem až s 25 body a s kalenými kryty zámků. Jsou také odolné proti ohni a izolují zvuk.

Bezpečnostní dveře lze jako přídavek připomontovat na vnitřní stranu stávajících dveří, nebo je dát kompletní pro byty i novostavby. Nové dveře lze instalovat i od původních zárubní, ale vhodnější bývá osadit je do bezpečnostních zárubní z profilových ocelových rámů osazených hluboko do zdi a pevně zajištěnými kotevními čepy.

Zámek bezpečnostních dveří je pevnou součástí konstrukčního jádra. Proto není možné ho úmyslně poškodit. Běžným standardem jsou proto odolné zámky s cylindrickou vložkou a chráněné bezpečnostním kováním. Kromě toho se používají i stavítkové systémy s bezpečnostními prvky, které poznají správný klíč.

Některé vložky jsou schopné se samy přeprogramovat, takže při ztrátě nebo odcizení původního klíče můžeme do stejného zámku použít náhradní klíč, ale s novým kódem. Nejmodernější bezpečnostní vložky dokonce identifikují osobu, která klíč do zámku vložila. K dispozici jsou totiž miliony kombinací, takže každý zámek je unikát s originálním klíčem. Vyměnit nebo zkopírovat ho je možné pouze po předložení vlastnické karty a osobních dokladů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve