Kvetou vám cukety, ale plody nikde? Několik rad, jak na bohatou úrodu

 Zahrada 
08. července 2017 13:56 / Bronislava Silná
  13
📷
3 fotografie v galerii
Velké a šťavnaté plody jsou cílem každého zahrádkáře. Shutterstock
Možná jste si zasadili cukety, ale zdá se vám, že moc nerostou. Možná kvetou, ale plody nikde. Máme několik dobrých rad, které můžou vaši úrodu zachránit.

Cuketa je vynikající plodina plná vody i minerálních látek. Skvěle se hodí do kuchyně a má mnoho užitečných vlastností pro hubnutí i pro lidi nemocné. Není divu, že si ji mnozí sázíme na zahrádku. Čím to, že se pěstování nedaří?

Důvod může být docela prostý. Protože cuketa vytváří mnoho listové a plodové hmoty, potřebuje hodně vláhy, tepla a živin. Nejčastější problém proto je, že nám některá ze složek chybí.

Teplo

Léto je v plném proudu, takže nedostatek tepla nehrozí. Možná ale právě vaše cukety prošly na jaře mrazem a to zpomalilo jejich růst. Každopádně příště nevysévejte cukety, pokud hrozí přízemní mrazíky. Jinak i pozdě vysazená cuketa se ještě nastartuje. Navíc některé odrůdy začínají plodit až po devadesáti dnech. Problém tak může nastat hlavně, pokud začne rychle chladný podzim.

Živiny

Nejdůležitější pro cukety jsou živiny. Záhony se mají na podzim zásobit hnojem. To není v možnostech každého zahrádkáře. Na jaře se proto nejčastěji dodává kompost. Ale ani to není všechno. Důležité je pravidelné hnojení tekutým hnojivem. V období květu a plodů pak hnojivem vhodným pro vytváření plodů. Naředíte do konve podle návodu a zalijete každý týden. Uvidíte, jak začnou cukety růst a jak se začne vytvářet množství plodů. Podobné to je i s dýněmi. Tato drobná starost za výsledek opravdu stojí.

Zálivka

Pokud chcete maximalizovat úrodu a nechcete, aby vaše cukety byly malé a zatvrdlé, pak se snažte zalévat pravidelně a hojně. Nemusíte polévat celý záhon, ale snažte se dodat vláhu přímo ke kořenům rostliny. Plody budou křehčí a rychleji porostou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod