دانلود فیلم دانلود فیلم اخبار فیلم و سریال دانلود آهنگ جدید خرید vpn خرید کریو خرید کریو خرید vpn خرید vpn Google

Zavařujeme: Zdravě, chutně a bez cukru! Skvělá je i marmeláda

Skvělá meruňková marmeláda bez cukru. Proč ne?
 Ostatní 
12. července 2017 15:58 / Shutterstock
  61   5
Meruňky dozrávají a tak je vhodná chvíle zkusit jejich konzervaci zdravým způsobem. Pokud nechcete jen zamrazit čerstvé ovoce, můžete zkusit i kompoty a zavařeniny bez cukru.

Proč se vlastně cukr přidává?

Cukr se do marmelád a kompotů přidává proto, aby výsledný produkt konzervoval. Čím vyšší obsah cukru, tím menší pravděpodobnost, že se kompot či džem zkazí. Jenže co s cukrem v době, kdy si stále víc uvědomujeme, že to je právě cukr, který nám škodí?

Zásady při zavařování bez cukru

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud se rozhodneme zavařovat bez cukru, musíme velmi pečlivě dbát na čistotu veškerého vybavení. Kromě řádně vyvařených sklenic a víček je potřeba mít také sadu ochutnávacích lžiček, protože žádnou nemůžeme použít opakovaně. Ke zvážení je, zda nevyužít nějaký vhodný konzervant, což ale také není žádná výhra. Výhodné proto je i u marmelád důkladné sterilování na závěr celého procesu.

Jak sterilovat

Jednou z možností, jak zajistit našemu zdravému produktu dlouhé trvání je sterilace. Nejsnadnější je dát do elektrické trouby nádobu s vodou, troubu nastavit na 100 stupňů a vyrobené kompoty a marmelády tam zhruba 20 minut ponechat.

Fígle, aby vše dobře chutnalo a vydrželo

Pokud vyrábíme kompoty, můžeme přidat do sklenic, kam nalíváme zhruba 15 minut provařené ovoce lněné semínko. Tento fígl zajistí několikaletou trvanlivost vašeho kompotu bez cukru. Pro zvýšení sladkosti můžete přidat jak do kompotu, tak i do marmelády špetku soli. Paradoxně sůl vytáhne sladkou chuť ovoce. Pokud se vám bude zdát i tak málo sladké, přisolte. Aby vaše marmeláda zhoustla, přidejte agar. Aby měla sladší chuť, snažte se předtím vyvařit co nejvíce vody.

Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, než u kompotů a zavařenin s velkým obsahem cukru. Bude ale mnohem přirozenější a bližší skutečnému ovoci, které má samo o sobě cukrů dost.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Apple tvrdí, že příliš mnoho obličejů zruinovalo jeho demo s Face ID! Jde pouze o porodní bolesti?

Věda & Vesmír

Koláč pocházející z nešťastné arktické expedice! Po sto letech byl stále jedlý

Bydlení

Nábytek se vyrábí z různých materiálů – zorientujte se v nich!