Nevylévejte vodu z brambor - pomůže vám v úklidu i ke zdraví

 Ostatní 
12. července 2017 20:49 / Marie Popelková
  9
📷
4 fotografie v galerii
Využití vody z vařených brambor je velmi všestranné. Pomůže vám po zdravotní stránce, ale i při úklidu nebo práci na zahradě. Shutterstock
Vodu, ve které jste předtím vařili brambory, byste rozhodně neměli vylévat do dřezu. Obsahuje totiž látky, které vám pomohou upevnit zdraví. Navíc vám může posloužit také k úklidu domácnosti nebo i na zahradě!

Voda z vařených brambor je bohatá na hořčík a draslík, což můžete využít pro své zdraví. Zlepší vám ale také kondici vlasů, pomůže vám na zahradě se zbavit plevele a ještě ji můžete proměnit v perfektní domácí čistič.

Voda z brambor a její vliv na zdraví

Jednou týdně si dopřejte jednu sklenici vody z vařených brambor. Pomůže vám to v odvodnění organismu a ještě to sníží kyselost v těle.

Bramborovou vodu ale můžete použít také jako kloktadlo, které vás zbaví zánětů v dutině ústní. Pomáhá i při léčbě parodontózy.

Osolená a okmínovaná voda z brambor má ale pozitivní účinek také na podrážděný žaludek. To se hodí i například při kocovině. Popíjejte ji v průběhu celého dne, můžete i po lžičkách.

 Bramborová voda v kosmetice

Vychladlou a nesolenou vodou z brambor si také můžete přelít vlasy – budou poté krásně lesklé.

Brunetky, které trápí šediny, si mohou pomoci vodou, ve které předtím uvařily brambory ve slupce. Na asi 2 litry vody stačí 5 středně velkých brambor. Uvařené brambory oloupejte a nechte je ve vodě. Na umyté vlasy si pak nalijte vodu z brambor a nechte působit 20 minut. Nakonec vlasy opláchněte vodou. Kalná voda z brambor funguje jako jemná barva, recept tak není vhodný pro blondýnky. Kromě toho, že voda pomůže zakrýt šediny, ještě po ní budou vlasy i hebčí a jemnější.

Vývar z brambor na zahradě

Pokud uvaříte brambory bez soli, hodí se voda jako přírodní prostředek proti mšicím – stačí ji jen dát do rozprašovače a rostliny postříkat.

Voda z brambor se ale hodí i k hubení plevelu. Je totiž bohatá na herbicidní toxiny, takže vás zanedlouho zbaví nežádoucích výhonků.

Bramborové leštidlo

Horká a slaná voda z brambor je skvělým čistidlem – umyjete jí připečené hrnce, vyleštíte sklo a příbory, funguje na připálené sklo ve dveřích trouby.

Můžete ji použít i jako úklidový prostředek k vytření zašlapaného linolea – bude jako nové.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve