Kleště nejsou jen kombinačky. I doma využijete spoustu dalších typů

 Dílna 
14. července 2017 08:06 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kleští existuje mnoho typů a každé jsou vhodné na jiný druh práce. Shutterstock
Nejpoužívanějším víceúčelovým nástrojem jsou kombinované kleště, známé jako kombinačky. I v běžné domácnosti vám ale přijdou vhod i jiné typy kleští.

Kombinačky zastanou doma opravdu hodně práce - lze s nimi utahovat či povolovat šrouby, vytahovat hřebíky nebo třeba přeštípnout drát. Domácí dílna by ale měla obsahovat i další typy kleští, obzvláště některé z nich se vám totiž budou dříve či později určitě hodit.

Druhy kleští a jejich využití

Štípací kleště

Používají se na vytahování hřebíků nebo přestřihávání drátů. Dbejte, aby měly izolační povlak, a to nejen kvůli ochraně před elektrickým proudem, ale i proto, že pak nekloužou v ruce.

Kombinované kleště

Jak vyplývá z názvu, jsou kombinací plochých čelistí, štípacích kleští a hasáku. S ostrou štípací čelistí můžete přestřihnout i drát. Slouží také k vytahování hřebíků, můžete jimi otáčet maticemi a šrouby.

Hasák

Slouží k pevnému uchopení vodovodních nebo odpadních trubek. Nastavitelná šířka čelisti umožňuje uchopit do hasáku trubky o různém průměru. Při práci s hasákem mějte na paměti, že kleště mohou díky své konstrukci vyvinout velmi silný tlak. Vodovodní ventily, dnes často mosazné, by se tak mohly snadno poškodit, deformovat, ale i třeba poškrábat. Proto je třeba vložit mezi armaturu a čelisti kleští dostatečně silnou vrstvu tkaniny.

Kleště k odizolování vodičů

Hodí se pro stahování izolace z elektrických drátů a kabelů. Tyto kleště mají nastavovací šroub pro dráty různých průměrů. Po přestřižení izolace je možné tuto z drátu stáhnout. Některé typy jsou opatřeny stupnicí, podle níž můžete zvolit délku, v níž má být izolace z vodiče odstraněna.

Boční štípačky

 Používají se hlavně pro stříhání (elektrických drátů a kabelů).

Ploché a kulaté kleště

Slouží k ohýbání drátů a plechů. Ploché kleště vytvoří ostrý ohyb do úhlu. Kulaté kleště vytvoří pozvolný obloukový přechod, se kterým lze vytvořit například očko.

Dlouhé úzké kleště

Kleště se zašpičatělými čelistmi jsou určeny pro přesnou práci. Ozubené čelisti zaručují pevný úchop, přičemž uživatel nemusí vyvíjet tak velikou sílu.

"Telefonní" kleště

Mají zvlášť jemné čelisti, zužují se do špičky. Používají se často při pájení nebo v modelářství, jejich tvar umožňuje podržet tenké části nebo malé součástky.

Kleště s aretací

Umožňují přesné uchycení.

Kleště na dělení a vyštipování dlaždic

Vyryjete s nimi rysku do glazury po celé délce a tím ji snáze odlomíte. Vytvoříte s nimi zakřivenou hranu obkládačky, začistíte okraje obkladu a podobně. Pracují s milimetrovou přesností.

Revolverové děrovací kleště

Slouží k prorážení děr do látky, kůže, pryže, plastových fólií, lepenky nebo kartonu.

Nýtovací kleště

Umožňují spojení dvou materiálů, například plechů nýtováním, a to i pokud je přístup pouze z jedné strany.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47