Vypravujete děti na tábor? Tohle jim určitě nezapomeňte přibalit

 Ostatní 
15. července 2017 09:24 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tábor je časem dobrodružství. Dítě potřebuje správné vybavení, aby si ho užilo. Shutterstock
Pokud vaše dítě odjíždí na letní tábor, určitě máte seznam věcí. Někdy na něm jsou věci důležité pro běh tábora. Luk, kopí a podobné předměty. Co když ale chybí něco podstatného pro vaše dítě?

Použijte vlastní rozum a zkušenosti

V první řadě je třeba si říct, že dítě obvykle spotřebuje na táboře mnohem méně věcí, než kolik si vy myslíte. Možná je přiveze všechny špinavé, ale to jen proto, že mu vedoucí vysypal batoh, protože ve stanu nebylo uklizeno. Dávejte dětem jen nejnutnější oblečení, aby netáhly zbytečně těžké zavazadlo. Nejtrapnější pro dítě je, pokud má „netáborové“ igelitky a z nich čouhají různé holínky a další předměty. Přemýšlejte proto nad svým dítětem, nad tím, jak funguje, jak uvažuje a podle toho přibalte nebo uberte.

Obuv

Naprosto klíčové pro zdárný průběh tábora je, aby dítě mělo dobré boty, což ve většině případů znamená jedny kvalitní boty na výlety, jedny sandály, přezuvky na vnitřní použití (pokud není celý tábor venku) a holínky jestliže se předpokládá i pohyb ve vodě či bahnu. Zejména turistická obuv a sandály by měly být takové, že se nerozpadnou po prvním použití. Dítě by mělo mít boty rozchozené. Pokud si na prvním výletu udělá puchýře, má zkažený celý tábor.

Batůžek a láhev

Někteří rodiče zapomínají přibalit svým dětem batůžek na výlety a láhev na vodu. Někteří vedoucí to zase berou jako zcela samozřejmé, že dítě něco takového má, vždyť je na táboře. A problém je na světě. Dobrý, lehký, malý batůžek, do kterého se vejde svačina, láhev s vodou a pláštěnka proti dešti přitom nezabere mnoho místa, ale je přesně tím, co je třeba.

Pláštěnka, nůž, tužka

Pro pohyb v přírodě a přebývání na táboře jsou často důležitější úplně jiné věci, než když je dítě doma. Mít dobrou a lehkou pláštěnku, se kterou se dá dobře manipulovat, není to žádná velká obtížně skládatelná plachta – přesně to dítě potřebuje. Většinou se hodí také slušný zavírací nůž. Než dítě s nožem odjede, vysvětlete mu zásady práce s nožem, aby se neporanilo. Tužka a blok udělají někdy víc radosti než balíček sušenek. Dítě si může kreslit, dělat poznámky, posílat dopisy, nechávat vzkazy.

Nezapomeňte na léky

Na léky myslí sice jak rodiče, tak vedoucí, ale často se stává, že něco chybí. Raději proto překontrolujte zavazadlo, že jste opravdu přibalili to, co jste přibalit chtěli a že vaše dítě ví, kde léky, které užívá samo, má. Některé děti jsou sice doma naprosto zodpovědné a dobře fungují. Na táboře podlehnou zmatenosti a nemohou v batohu nic najít.

Telefon nechte doma

Pokud neexistuje nějaký zvláštní důvod, nedávejte dítěti na tábor mobilní telefon. Většinou tím jen ruší průběh tábora, rozptyluje se a není s ním řeč. Vzpomeňte si, že jste přece bývali na táboře v časech, kdy byl problém někde najít telefonní budku. Naučte dítě posílat dopisy a vězte, že kdyby se něco opravdu stalo, vedoucí zavolají. Navíc pokud má dítě na dálku kontakt s rodičem, může toho využít k manipulaci a vydírání. Rodičů i vedoucích. Nezřídka se pak stává, že rodiče musí v půlce týdne jet přes půl republiky pro dítě, které se rozhodlo, že na táboře nezůstane, protože doma je internet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve