Pozor na jedovaté rostliny v zahradě. Ublížit vám může i zlatý déšť

 Zahrada 
17. července 2017 17:18 / Marie Popelková
  2
📷
6 fotografií v galerii
Na první pohled vypadá řada českých zahrad nevinně, přitom často skrývá jedovaté rostlinné zabijáky. Shutterstock
Spousta lidí ani netuší, kolik jedovatých druhů rostlin má na své zahradě. Není hned důvod k panice, ale obezřetnosti není nazbyt. Zabít totiž dokáže i zdánlivě neškodný zlatý déšť.

Na pozoru by se měly mít hlavně rodiny s dětmi. Pokud nechcete dříve či později řešit nějakou nepříjemnost spojenou s otravou, raději dobře zvažte, co na zahradě pěstovat a co ne. Obzvláště nejmenší děti totiž rády ochutnávají vše, co kolem vidí. Představíme vám desítku jedovatých krásek.

1. Břečťan

Řada lidí si nechává pergoly, zdi a podobně popnout stálezeleným břečťanem. Pokud byste však ochutnali tmavě fialové bobule na břečťanu, čekaly by vás horké chvíle na toaletě. Požití těchto plodů totiž způsobuje nevolnost a zvracení a pokud by třeba zvídavé dítko snědlo bobulí větší množství, hrozily bu mu i křeče, úporný průjem a na kůži by se mu mohla objevit i vyrážka. 

2. Vistárie

Podobně jedovaté jsou i nádherně kvetoucí vistárie. Děti může rostlina lákat svými plody v podobě lusků. Jenže semena uvnitř vyvolávají bolesti břicha a nevolnosti.

3. Štědřenec odvislý (tzv. pravý zlatý déšť)

Mezi opravdové zabijáky patří krásně kvetoucí štědřenec odvislý. Opadavá dřevina z čeledi bobovitých, tvořící keře nebo malé stromy s hroznovitými květenstvími s žlutými květy, se v ČR hojně pěstuje jako okrasná rostlina. V polovině léta začne na keři dozrávat množství semen, která jsou opravdu nebezpečně jedovatá. Při konzumaci většího množství může dojít až k ochrnutí dýchacích cest a udušení. Štědřenec má silně jedovatou i kůru.

4. Chvojka klášterská

Jalovec chvojka, nazývaný také chvojka klášterská, byl v 80. letech často vysazován podél dětských hřišť nebo mateřských zahrad, řada lidí má ale tuto dřevinu i na svém pozemku. Jde přitom o hodně jedovatou rostlinu. Požití dužnatých šišek nebo listů může způsobit i smrt.

5. Skočec

Tato mohutná a velmi atraktivní letnička mmůže rovněž přinést smrt. Lesklá, mírně podlouhlá semena děti doslova lákají ke hraní a ochutnání. Pokud ale dítě pozře pět až sedm semen, může ho to zabít. Dospělému člověku by smrt mohlo způsobit přibližně 15 až 20 snězených semen. Nejde ale  jen o semena, už mléko vytékající z praněných míst rostliny může lidem způsobit nepříjemné vyrážky.

6. Tis

Velmi nevhodnou jehličinu pro zahradu s dětmi představuje tis – od jehlic, přes kůru až k semenům je prudce jedovatý. Jedinou poživatelnou částí tisu je červený míšek obalující semeno. Na něm si pochutnávají v zimě ptáci bez úhony na zdraví.

7. Zimostráz

I tak oblíbený keř, jako je zimostráz, známý pod názvem buxus, je silně jedovatý. Toxická je celá rostlina, tedy i jeho listy a kůra. Jed v nich obsažený přivodí člověku křeče a průjmy, může dojít i k ochrnutí centrálního nervového systému. 

8. Barvínek

Barvínek s modrofialovými květy vypadá nevinně. Lidé ho často vysazují jako podrost jehličnanů. I on je ale mírně jedovatý. Rostlina obsahuje více než 50 alkaloidů. Navzdory vysoké toxicitě se ale naštěstí otravy z barvínku prakticky nevyskytují. Některých látek v rostlině se využívá při výrobě léků k léčbě krevních nemocí. Obsahuje látky, které zastavují buněčné dělení, a proto se využívá také při chemoterapii.

9. Konvalinky

Na velkém pozoru byste se měli mít, pokud vám na zahradě rostou prudce jedovaté konvalinky. Výrazná vůně květů způsobuje bolesti hlavy. Celá rostlina je silně toxická a jed z řezaných květů se vylučuje do vody ve váze.  

10. Oleandr

Na terasách u rodinných domů bývají často v květináčích středomořské oleandry. I ty jsou ale jedovaté. Celá rostlina obsahuje takzvané srdeční glykosidy. Tyto sloučeniny ovlivňují činnost srdce. Bohužel mohou také způsobit vážnou otravu. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je asi 5 až 15 listů. Asi 30 gramů listů už dokáže zabít i koně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47