Jak vybrat ty správné běžecké boty

 Ostatní 
18. července 2017 20:20 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Běžecké boty kupujte ve specializovaných prodejnách, kde vám poradí proškolený personál. Shutterstock
Správný výběr běžeckých bot je přímo klíčový v začátcích Vašeho běhání. Na obuvi nešetřete. Obecně platí, že čím dražší boty, tím jsou kvalitnější. Samozřejmě to nemusí být vždy pravda, ale v zásadě pokud se držíte známých značek a jejich modelů – většinou jsou odzkoušené několika tisíci běžci – chybu neuděláte. 

Nad tím,jak si z široké nabídky běžeckých bot vybrat ty pravé,přemýšlí asi každý běžec. Ti méně zkušení jen bezmocně prohlížejí nabídky jednotlivých značek a nakonec se nesměle pokusí zeptat buď zkušenějších kamarádů, případně někoho, kdo se prodejem bot zabývá.

Definujte si co od běžecké boty očekáváte a potřebujete

Budete běhat na dráze, nebo na trávě či silnici? Právě povrch významně ovlivňuje i výběr běžecké boty. Například pokud budete běhat na dráze nebo jiném rovném povrchu, nepotřebuje nějakou extra trakci (přilnavost). Orientovat se můžete podle:
Silnice nebo rovnější povrch bude vyžadovat menší trakci a nižší hmotnost.
Trailový běh už vyžaduje dobrou trakci, podporu a odpružení při běhu na nerovném terénu.

Víte jaký máte došlap chodidla?

Možná si říkáte, že každý z nás má většinou pravou a levou nohu, takže zde není co řešit. Řeč je nicméně o typu došlapu vaší nohy, který má vliv právě na výběr správné běžecké boty. V současnosti už máte možnost si to nechat zjistit v některých specializovaných běžeckých prodejnách nebo to můžete částečně poznat podle svých starých bot, podle toho, v které části jsou více namáhané.

Rozdíl při běhu je v tom, že noha se musí vyrovnat při nárazu chodidla na povrch s tlakem 2 – 3x vyšším než je hmotnost těla. Pokud si tohle nepohlídáte vhodnou obuví, zbytečně přetěžujete některé klouby, svaly či vazy. Při běhání na delší vzdálenosti nebo při pravidelném tréninku se to pak může negativně projevit.

Pronace –  se vyznačuje tím, že se chodidlo při došlapu vychyluje směrem dovnitř. V určité míře to není problém, ale při větším vychýlení to není zcela ideální. Právě to pak kompenzují vhodné běžecké boty, které jsou navrženy tak, aby stabilizovaly více na vnitřní straně podrážky. Nejvíce se s tímto typem došlapu můžete setkat u lidí s plochými chodidly nebo při postavení noh do tvaru X.

Supinace – při došlapu se supinací se chodidlo vychyluje směrem ven. V tomto případě se hodí boty, které jsou vyztužené na vnější straně podrážky, aby tuto nerovnost vyrovnávaly. Se supinací se můžete setkat pokud máte vyšší klenbu nohy či nohy tzv. do O. Při běhání vytáčejí špičky hodně dovnitř, takže nejvíc zatížená míst na běžecké botě jsou na vnější straně podrážky.

Neutrální – pokud máte neutrální došlap je to pro běhání perfektní. Při dopadu na povrchu se chodidlo převalí od paty ke špičce středem podrážky. U tohoto typu došlapu nepotřebujete žádné extra stabilizační prvky, takže máte výběr o něco jednodušší.

Máte plochá chodidla?

Můžete začít jednoduchým testem. Připravte si větší papír, namočte si chodidla a pak se po papíru projděte. Výsledkem budou vaše stopy podle kterých můžete zjistit, jak na tom jste.

Ploché chodidlo –  má nízkou klenbu a zanechává otisk, který vypadá jako celé chodidlo. Obvykle se to označuje jako nadměrná pronace. V průběhu času pokud budete hodně běhat v nevhodné obuvi je vyšší riziko různých zranění.
Doporučené běžecké boty: boty s kontrolou pohybu nebo boty s vysokou stabilitou, značkovou mezipodešví a kontrolními prvky, které snižují míru pronace. Držte se dál od hodně polstrovaných bot, které nemají žádnou stabilitu.

Chodidlo s vysokou klenbou – na otisku tohoto typu chodidla vidíte pouze úzký pásek nebo žádný mezi patou a přední částí chodidla. Vysoce klenuté chodidlo může mít supinaci nebo pronaci, viz výše.
Doporučené běžecké boty: Polstrované boty s větší flexibilitou pro podporu pohybu chodidla. Držte se dál od bot s větším řízením pohybu nebo ty, které snižují pohyblivost chodidla.

Zvažte o půl velikosti větší

Právě díky bobtnání chodidla při běhu si většina běžců kupuje běžecké boty o půl čísla větší, než u běžných bot, které používají. Dobrou pomůckou je otestovat si botu podle:
posunutí nohy vpřed přímo v botě
dostanete mezi patu a okraj bot prst

Zeptejte se na funkce, které bota nabízí

Dobrý pár běžeckých bot může být drahý, takže se možná budete chtít vyhnout tomu, že si platíte za zbytečné funkce. Zeptejte se při nákupu na věci jako jsou:

  • větrání boty
  • tvar a nastavení podrážky boty
  • průhledné části, které mají na starost tlumení
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve