Skvělý tip: Vyrobte si společenskou hru, která zabaví všechny generace!

 Ostatní 
20. července 2017 08:09 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Úvodní postavení kuželek Shutterstock
Finské kuželky Mölkky jsou zajímavou společenskou hrou, která může chytnout všechny generace. Pokud máte přístup k dřevu, můžete si je vyrobit i sami.

Z čeho je hra tvořena

Základem je dvanáct válečků, které jsou šikmo seříznuté pod úhlem 45 stupňů a v seříznuté části jsou napsány číselné hodnoty od jedné do dvanácti. Průměr válečků musí být 55 mm. V nejvyšším bodě kuželka měří 15 centimetrů. Kromě dvanácti kuželek potřebujeme ještě házecí kolík, který má stejný průměr jako kuželka, ale měří 225 milimetrů.

Jak se hraje

Na hru musí být alespoň dva, ale není problém vytvořit několik týmů s více hráči, kteří se střídají. Kolík se spodem hází na kuželky. Pokud se srazí jen jedna, počítá se číselná hodnota napsaná na kuželce. Pokud spadne více kuželek, počítá se počet sražených kuželek. Cílem je dosáhnout číselné hodnoty padesát. V případě, že dojde k překročení cílové hodnoty, spadne hráč na 25 bodů. Tři hody za sebou bez zásahu kuželky hráče vyřadí ze hry. Jednotlivé týmy se střídají. Bodové zisky se zapisují. Během hry se kuželky postaví vždy na místě, kam se dostaly po sražení. Bodová hodnota se natočí směrem k hráčům.

Jak na domácí výrobu

Pro domácí výrobu se hodí kulatina z borovice nebo břízy. Nemusí být povrchově nijak ošetřena. Číselnou hodnotu je možné na kuželky vypálit nebo pro zjednodušení napsat lihovou fixou. Průběžné bodové zisky se zapisují do připravené tabulky.

Výhody hry

Hra je velmi jednoduchá na pochopení. Pravidla jsou okamžitě jasná a přitom vyžaduje určité schopnosti přesného hodu a taktiky, na které kuželky mířit. Díky tomu je hra velmi oblíbená a rychle se šíří. Zaujme opravdu i děti i starší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47