Pomozte trávníku vyrovnat se se suchem a vedrem

 Zahrada 
19. července 2017 12:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V suchých a horkých letních dnech dostává trávník pořádně zabrat. Pokud nechcete, aby ho slunce spálilo, je třeba o něj náležitě pečovat. Shutterstock
Dlouhotrvající sucho trávníkům vůbec nevyhovuje a pokud ho pravidelně nekropíte, ztratí dříve či později svou zelenou barvu, tráva vám bude doslova chrastit pod nohama a místo do zeleně budete koukat na vypálená hnědá místa. V létě obzvlášť tak musíte péči o trávník věnovat zvýšenou pozornost.

Když trávník žízní a hladoví

U starších trávníků se může projevit zplstnatění kořenů, což následně způsobí, že trávník není schopen rychle přijmout vodu. Trvá to dost dlouho, než voda ke kořenům pronikne. Lehký povrchní postřik takovým kořenům rozhodně nijak nepomůže, voda se totiž vypaří dřív, než se k nim dostane. A protože může trávník přijímat živiny pouze prostřednictvím vody, tak za těchto podmínek strádá. To je tedy důvod, proč takový trávník brzy vybledne a zešediví. Počítejte tedy při vedrech a suchu s týdenní potřebnou zálivkou asi 20 až 30 l na m2 trávníku. U starších trávníků možná ještě více.

Pryč s houbami

Některé travní plochy mají nezvané hosty v podobě hub. Malé hnědé houby rozšiřující se kruhovitě v takzvaných čarodějnických kruzích nejsou jediným druhem, který se v trávnících může vyskytnout. Objevit se v trávníku mohou i částečně jedovaté strmělky anebo jedlé špičky. Všechny tyto druhy hub jsou vyživovány tlejícím listím, trávou anebo i dřevem. Také přílišné dávky humusu a dostatek vláhy mohou povzbudit houby v růstu. 

Houby z trávy okamžitě odstraňujte, jen tak zabráníte jejich dalšímu šíření pomocí výtrusů. Ještě než nad travním porostem spatříte kloboučky hub, rozrůstá se jejich podhoubí v půdě, srůstají se samičí a samčí vlákna a jakmile dojde k jejich srůstu, vytvoří se kloboučky. Nejlepší je mechanické hubení. Vyvarujte se toho, abyste při sekání trávníku rozmetali houby po okolí.

Aplikace hnojiv

Ztrácí-li trávník zelenou barvu, děje se tak obvykle od konečků travin. To může signalizovat nedostatek živin, hlavně dusíku. Nasaďte tedy jednosložková anebo vícesložková hnojiva a aplikujte je ve vhodnou denní dobu. Pamatujte na to, že trávník, který je dobře zásobovaný živinami, pomáhá šetřit vodu.

Plevel v trávníku

Sekáte-li od července trávník níže než na výšku 3 až 4 cm, počítejte s tím, že se v něm objeví nejen mechy, ale i holá místa a také začnou vyrůstat plevelné rostliny. Velkým problémem všech trávníků jsou vždy těžce odstranitelné plevele. Některé druhy granulovaných hnojiv, jako například Travin, mohou obsahovat herbicidní složku, která dokáže vyhubit jak pampelišky, tak ptačinec žabinec, sedmikrásku chudobku, ale i penízek rolní anebo svízel přitulu. Jakmile panují delší dobu vedra a sucho a není vhodné na zahradách plýtvat pitnou vodou, sečte trávník nejlépe na výšku 5 až 6 cm. Nezačínejte tedy s jeho sečením dříve, dokud nedosáhne celkové výšky 8 – 10 cm. Posekanou trávu nechte na ploše ležet, bude působit jako zábrana odparu vody z trávníku. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47