Jak vyčistit grilovací rošt? Držte se tohoto postupu

 Zahrada 
26. července 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Špinavý rošt je nejen odporný, ale i zdraví škodlivý Shutterstock
Grilování je oblíbenou činností nejednoho milovníka dobrého jídla. Maso, zelenina, ale i sýry chutnají na ohni fantasticky. Ovšem jakmile dojíte a pohodlně se usadíte, uvědomíte si, že se blíží nepříjemná činnost, kterou je čištění roštu. My vám nyní řekneme, jak to udělat snadno a rychle.

Občas se vám možná i stane, že gril dokonce ani nevyčistíte, protože se vám do toho prostě nechce. No co, tak ho prostě příště necháte před samotným grilováním chvíli na ohni a ono se to vypálí. Omyl, mastnota se na rošt ještě více nalepí a smýt ji je poté opravdu nepříjemnou prací.

Riskujete zdraví

Nejenže podávání grilovaných potravin ze zašpiněného roštu nelichotí ani oku, ani nosu, ale můžete tím riskovat i zdraví všech strávníků. Přiškvařený tuk na roštu totiž po chvíli začne stékat na rozpálené uhlíky a po chvíli se začne odpařovat kouř, který může být dokonce karcinogenní. A ano, tento kouř se poté dostává do vašeho masa. Není to jen nezdravé, ale vlastně i nechutné.

Čištění nahrubo

Pokud máte doma sklokeramickou desku, můžete použít škrabku, kterou jste při její koupi dozajista obdrželi. Postačí vám ale i například zednická špachtle, nebo škrabka na čištění s výměnnou čepelí, kterou seženete ve všech hobby marketech a některých domácích potřebách. Prvním krokem by tedy mělo být v tomto případě čištění roštu na hrubo z obou stran. Ještě důkladněji mřížku dočistíte ocelovým kartáčkem, který se dá sehnat od dvaceti korun výš. Pak už jen dočistíte houbičkou a vlažnou vodou. Musíte ale zvážit, zda materiál, ze kterého je váš rošt vyroben, toto hrubé čištění nepoškodí.

Dokud je gril žhavý

Čištění grilu neodkládejte a pusťte se do něj co nejdříve po konzumaci připravených potravin. Na odstraňování nečistot se nejlépe vrhněte ještě ve chvíli, kdy je rošt žhavý, protože v tu chvíli z něj nejlépe dostanete mastné přichycené pokrmy pomocí obyčejného drátěného kartáče. Čištění tak nebude vyžadovat žádnou fyzickou námahu a téměř ani žádný čas.

Speciální čističe

Pokud se bojíte, že rošt poškodíte, můžete zvolit jemnější metodu. Ale jelikož ani podlahu nemyjete přípravkem na čištění toalety, ani gril byste neměli čistit náhodně vybraným saponátem. Například obyčejný přípravek na nádobí dokáže sice odstranit mastnotu, ale připečeného tuku a zbytků jídla vás nezbaví. Vyberte proto přípravek přímo na čištění grilů, který na rošt buď nastříkáte sprejem, nebo natřete přiloženým štětečkem a po chvíli působení skoro bez práce setřete vlhkou textilií.

Nikdy nepoužívejte

Určitě při čištění grilu nesahejte po přípravcích na čištění pečící trouby. V použitém prostředku by se neměl objevovat čistící benzín, xylenové ředidlo nebo kyselina citronová a jiné kyseliny.

Nečistotám lze předejít

Úplně nejjednodušší je přichycování pokrmů zcela předejít. Ano, to opravdu jde! Buď můžete použít klasické alobalové grilovací tácky, nebo se dokonce prodává nehořlavý olej, který se na rošt před použitím nastříká a zabrání přichycování kousků potravin. Olej nemá žádnou vůni ani chuť a je zdravotně nezávadný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod