Vypěstujte si kokosovou palmu z ořechu

 Zahrada 
23. července 2017 17:58 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kokosová palma vnáší osobitou atmosféru svým elegantním vzhledem, sytou zelenou barvou a netypickými listy Shutterstock
Palma vnese do pokoje nejen svěží zeleň, ale i pohodu prosluněné dovolené v teplých krajích. Pokud budete mít dostatek trpělivosti, můžete si ji vypěstovat i z kokosového ořechu.

Kokosová palma čili kokosovník (Cocos nucifera), je na pěstování poměrně náročná. Pokud však překoná první roky života, stane se poměrně odolnou. V prostorné nádobě doroste až do výše tří metrů – nebojte, výš v pokoji neporoste - a je nádherná. Potřebuje častou zálivku, rosení vlažnou vodou, světlé místo bez přímého slunce. Vypěstovat ji můžete i z kokosového ořechu, ale pouze ze zdravého, nežluklého.

Postup je celkem jednoduchý, akorát je třeba obrnit trpělivostí. Plod dáme do nějakého savého substrátu (např. Rašelina, případně kokosové vlákno). Plod položíme naležato tak, že zhruba 1/3 je v substrátu. Zakryjeme igelitem abychom zajistili dostatečnou vlhkost a udržujeme v teple (min 23st., ale lepší je více). Klíčit začne po 1-2 měsících, první list však můžeme očekávat až po roce.

Pak by už tempo růstu mělo být vysoké. Při klíčení dáváme pozor na plísně a proto je dobré použít vysterilizovaný substrát. Je možné nechat kokosový ořech vyklíčit v igelitovém pytli naplněném vodou. Rovněž je nutné ořech udržovat v teple a po vyklíčení ho zasadit do substrátu. 

Péče

Kokosové palmy potřebují teplé stanoviště po celý rok. I v zimě musí být teplota, ale i vlhkost poměrně vysoká. Vlhkost v místnosti se zvýší tím, že budete stříkat listy rostliny z obou stran pomocí ručního nebo tlakového postřikovače. Také umístěte kokos na mírně stinném stanovišti, aby nebyl vystaven horkému polednímu slunci. Od května do září by se měl hojně zalévat, ale neměl by být přelitý. Od října množství vody mírně snižujte. Zjara by se měla kokosová palma přihnojovat tekutým hnojivem. Pokud chcete mít rostlinu několik let, je třeba ji přesadit každé dva roky. Při přesazování dbejte na to, aby polovina ořechu vyčnívala z půdy, aby se zajistil dostatek místa pro kořeny v květináči. Pokojové kokosové palmy dosahují výšky kolem 1,5 m.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod