Jak udržet odpadkový koš čistý a voňavý? Existuje několik možností

 Dům 
25. července 2017 14:56 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Je zbytečné, aby vám doma zapáchal odpadkový koš. Této nepříjemnosti lze snadno předejít. Shutterstock
Příjemně vonící domácnost je asi přáním každého, ne vždy se to ale podaří. Obzvláště v letních měsících se často line nepříjemný zápach třeba z odpadkového koše, kde se vlivem tepla rychleji rozkládají zbytky jídel a podobně. Jak o odpadkový koš správně pečovat?

Vlhké a na živiny bohaté prostředí ve vašem odpadkovém koši je dokonalým prostředím pro mikroorganismy, které se začnou množit ihned poté, co vyhodíte nějaké jídlo.

Čistota je základ

  • Koš mějte zavřený

Nedovolte mouchám, aby se množily ve vašem koši a omezte pachy na minimum.

  • Zbytky jídel zabalte

Nedovolte mikroorganismům, aby se šířily, a pevně zavazujte pytle na odpadky. Páchnoucí věci zabalte do sáčku a nejlépe vyhoďte rovnou do popelnice.

  • Pravidelně čistěte odpadkový koš

Zlikvidujete bakterie i zápach. Nezapomeňte otřít i víko a rukojeť.

Drtič odpadů

Pokud vás zápach z odpadkového koše trápí opravdu hodně, můžete si pořídit drtič odpadů. Lze ho nainstalovat do kuchyně, stačí jej upevnit na odtok dřezu a všechny odřezky, slupky, ale dokonce i kosti do něj můžete shrnovat. Poté stačí už jen pustit vodu, odpad tímto způsobem spláchnete do kanalizace. Pokud je drtič odpadů vypnutý, tak se dřez dá použít úplně stejně, jako jste byli zvyklí doposud.

Vonící pásky nebo sáčky

Jestliže se vám nechce utrácet za drtič, pak máte další možnost, a to je koupit si vůni, která je speciálně do koše určená. Stejně tak, jako se prodávají vůně do zásuvky, do myčky, do auta, tak jsou také speciální vůně, které se dávají do koše na odpadky.

Tyto vůně se lepí na spodní stranu víka. Jedna vůně vydrží zhruba měsíc. Další možností je použít voňavý sáček do koše. Sáčky voní po celou dobu, co do nich odpadky házíte, a to až do vynesení.

Alternativní metody 

Pasta z jedlé sody

Stačí smíchat pět lžic sody se stejným množstvím vody, potřít směsí špinavý povrch a pak zbytky uvolněné špíny setřít čistým hadříkem. Pasta skvěle funguje na čištění odpadkových košů, ale i třeba lednic.

Rozsypaná soda

Sodu můžete dát i rovnou na navlhčenou houbičku a odpadkový koš jednoduše vyčistit, pak opláchnout pod tekoucí vodou a nakonec důkladně vysušit. Zkuste pak do čistého odpadkového koše nasypat na dno slabou vrstvu sody - předejdete tím vzniku nežádoucího zípachu.

Slupky z citrusů

Pachu v odpadkovém koši se můžete zbavit i díky slupkám z citrusů. Stačí do každého pytle přihodit na dno pár kousků.

Ocet

Jednou za čas je dobré odpadkový koš vytřít octovou vodou, a to zvenku i zevnitř.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve