Jak zabezpečit domácnost? Máme šest tipů!

 Dům 
27. července 2017 21:29 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nezapomeňte před odjezdem zabezpečit okna. Přes ně jdou zloději do bytu nejčastěji! internet
Chystáte se na chatu, k rodičům nebo k moři? Necháte na několik dní, týden nebo dva svůj byt osamocený a nechcete se o něj strachovat? Abyste nemuseli stále myslet na to, jestli se k vám někdo nedobývá, dobře si domov zabezpečte! Máme k tomu šest rad!

Důležité je dobře zajistit okna, což lidé nejvíce podceňují. Přitom právě okny se zloději nejčastěji dostávají do bytů a domů. Okna by měla být zcela uzavřená a podceňovat byste neměli ani ventilaci. Nejlepší je mít okna s masivním kováním, takže je nebude možné lehce otevřít šroubovákem nebo je odvrtat. Existují bezpečnostní kování, které znemožňuje vypáčení okna. Ještě vhodnější jsou předokenní rolety, které zloděje často odradí. Některé firmy vyrábějí i uzamykatelné rolety.

Zabezpečit musíte i dveře. Vhodné je vyměnit starou zámkovou vložku za novější, která je dostatečně bezpečná proti odvrtání. Nejlepší je ale mít kvalitní bezpečnostní dveře s dobrou vložkou a ještě lepším kováním.

Účinné je i předstírat, že jste doma. Slouží k tomu například automatické rozsvícení a zhasnutí světel za pomoci časových spínačů. Podobně je možné nastavit i venkovní rolety a žaluzie, které se budou otáčet, přestože doma vůbec nebudete. Můžete třeba i na šňůru pověsit prádlo. Dům nebo byt vám můžou kontrolovat sousedi, a pokud jim věříte, svěřte jim klíče.

Pořídit si můžete i alarm nebo detektor pohybu. Nejčastěji fungují na otevření dveří, oken nebo jejich rozbití, ale i na kouř nebo vodu. Bezpečnost zajistí i kamera, která vám pošle na mobil fotku pokaždé, když zaznamená pohyb. Moderní bezpečnostní systémy umožňují pomocí mobilních aplikací ovládat vše na dálku.

Pokud jedete pryč, dejte si cennosti na místo, kde by je nikdo nenašel. Myslete ale na to, že zloději často prohledávají šuplíky, takže musíte být nápaditější. Použít můžete různé skrýše, nebo trezor či zámek. Odložte si tam peníze, ale i šperky a další cennosti.

Než někam odjedete, myslete na to, že nemusíte zloděje do bytu takříkajíc zvát. Nedávejte tak na sociální sítě fotografie vašeho vybavení, které prozradí, že je u vás vskutku co brát. A pokud ještě zveřejníte fotku od moře, aby pachatelé věděli, že jste pryč, dáváte jim na sebe bič do ruky!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve