Fusing: Spékané sklo, které si můžete vytvořit i doma v mikrovlnce

 Dílna 
30. července 2017 14:13 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Fusing, nebo-li spékání skla, si můžete vyzkoušet i doma, postačí vám k tomu i mikrovlnka. Shutterstock
Fusing, česky fúzování, čili tvarování a spékání skla, je výtvarné řemeslo známé již od starověku. Metodu si lze snadno vyzkoušet i doma a vyrobit si třeba drobný šperk. Zvládne to opravdu každý.

Spékané sklo, někdy také označované jako lehané sklo, je výsledek sklářské metody, která pracuje se skleněnými pláty různých barev, které se řežou na požadované tvary, vrtají se a drtí. Pak se kladou na sebe do požadované kompozice. Následuje tepelné zpracování ve speciální fusingové peci. Během tavení dochází k prolínání a spékání všech vrstev skla dohromady, až dojde k vytvoření kompaktního celku. Ze spékaného skla lze ve velkých pecích vyrábět dekorace do interiérů, jako jsou ozdobné mísy, vázy, svítidla, talíře, vitráže do oken či dveří, umělecké plastiky na stěny, ale i šperky.

Spékané skleněné šperky a další drobné skleněné předměty je v dnešní době možné vyrábět velice snadno i doma, a to za použití malé fusingové pícky, která se vloží do mikrovlnné trouby. Touto technikou docílíte požadovaného efektu snadno, vytvoříte krásné spékané sklo, které můžete následně zdobit či z něj vyrábět různé skleněné šperky.

Jaké pomůcky jsou pro techniku fusing potřeba

Abyste mohli doma začít sami provozovat techniku fusing, budete potřebovat speciální sadu na fusing, která obsahuje především fusingovou pícku, což je kulatá forma o průměru cca 17 cm, díky které můžete spékané sklo vyrábět v obyčejné mikrovlnce. Díky této pícce dosáhnete i v mikrovlnce během krátké chvíle extrémně vysokých teplot a během 10 až 15 minut tak můžete vytvořit krásné spékané sklo. Pro práci s píckou budete potřebovat ještě žáruvzdorné rukavice. Pro práci se sklem potřebujete diamantový řezák na sklo, kleště na lámání skla, mozaikové kleště na sklo, brusku na sklo a fázový papír. Toto vše patří do speciální sady pro domácí použití.

Fusingová sklíčka

Používají se různé soupravy plochých barevných sklíček. Nejpoužívanější typy:

  • Barevné sklo – průhledné či neprůhledné. Zda se hodí pro fusing, musíte ověřit u výrobce či dodavatele.
  • Transparentní floatingové sklo – hojně používané a cenově přijatelné.
  • Iridující sklo – barevné sklo se speciálním povrchem, které vytváří metalický lesk.
  • Dichroické sklo – toto sklo má pokaždé jinou barvu, záleží, z jakého úhlu se na sklíčko díváte. Je zvláště vhodné pro skleněné šperky. I během vypalování může tento typ sklíčka měnit barvu, vytváří tak na špercích poutavé efekty. Tato skla jsou o něco dražší.
  • Millefiory – skleněné korálky s květinovým vzorem. Jsou velmi dobře použitelné při spékání, skvěle vypadají.

Všechna skla, která chcete tavit dohromady, musí být vzájemně kompatibilní, tzn. musí mít stejný COE (udává koeficient roztažnosti).

Návod na domácí spékané sklo v mikrovlnné troubě

Připravte si malé kousky barevných sklíček. Kombinovat lze sklíčka čirá i matná, jen je potřeba dodržet jedno pravidlo, a to aby spékaná sklíčka měla shodný koeficient roztažnosti (značeno jako COE 90, COE 85, COE 80). Pokud by byla roztažnost skel různá, nedošlo by ke správnému spečení.

Sklíčka si nařežte na malé kousky. Vyřežte například 4 malé čtverečky různých barev, z nichž první bude největší a poslední nejmenší. Tato sklíčka naskládejte na sebe od největšího k nejmenšímu. Přichystaná sklíčka na fázovém papíře vložte do fusingové pícky a zavřete přiklopením vrchního dílu pícky. Fázový papír musí být vždy o kousek větší, než je skleněná kompozice, abyste při roztavení skla zamezili styku se dnem pícky.

Z mikrovlnky odstraňte skleněný otočný talíř (vlivem vysoké teploty může prasknout). Fusingovou pícku vložte do mikrovlnky. Ideální teplota pro spékání je kolem 750 až 850 W. Dobu spékání musíte přizpůsobit výkonu trouby a počtu vrstev sklíček. Čím více sklíček dáte na sebe, tím bude doba spékání delší. Roli bude hrát i tloušťka použitých sklíček. Ideální časy lze zjistit jen vlastní zkušeností.

Při spékání po chvíli vidíte, jak z pícky vychází oranžové světlo – to je známka toho, že se sklíčka již začala tavit. Po několika minutách (cca po 3 min.) troubu zastavte a opatrně pomocí rukavic vyjměte pícku, otevřete a zkontrolujte, nakolik je sklo spečené.Pokud ještě není sklo spečené všude rovnoměrně, pokračujte ve spékání.
Po skončení spékání vyjměte pícku pomocí rukavic z trouby a postavte na žáruvzdorný povrch. Pícku zatím neotevírejte! Teplotním šokem by sklo prasklo. Vrchní díl pícky sejměte až poté, co má pícka pokojovou teplotu. Sklíčko nabývá své původní barvy postupně s tím, jak chladne.

Skleněný šperk je hotový! Můžete ještě zabrousit hrany, pokud je to třeba. Abyste si vyrobili prstýnek, použijte předem zakoupené bižuterní komponenty, v tomto případě korpus prstýnku, na který sklíčko přilepíte lepidlem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47