Co dělat, když na dovolené šlápnete na mořského ježka?

 Ostatní 
29. července 2017 17:43 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ježčí osten v noze dokáže zkazit celou dovolenou. Jak bodlinu vyndat a čeho se vyvarovat? Shutterstock
Kdo jednou šlápl na mořského ježka ví, že vyndat bodlinu z kůže není žádný med. Když si ji zarazíte do dlaně, nebo jiné části těla, nejsou to taková muka, jako na ni přímo šlápnout. Neodborným vytahováním si pak můžete znepříjemnit každý došlap na hezky dlouho.

Připravte si cestu do moře

Nejlepší je na ježka vůbec nešlápnout, to dá rozum. Proto jakmile přijedete na místo, kde budete kempovat, podívejte se na váš vstup do vody dříve, než se nadšeně rozeběhnete do mořských vln. Ježky nejlépe vidličkou opatrně odstraňte a přemístěte dále do vody, nebo na místo, které zcela evidentně není vhodné pro vstup do moře. Ježci se sice ve vodě pohybují, ale na týden nebo dva se většiny z nich zbavíte.

Boty vás neochrání

Většina bot do vody neznamená stoprocentní ochranu. Proto i v případě, že jste si s sebou sbalili na koupání boty, kontrolujte každý krok. Za prvé nechcete ježka svou vahou zabít a za druhé látka, která je po stranách bot, vás před bodlinou neochrání.

Na pinzetu zapomeňte

Pokud se i tak stane, že na ježka šlápnete, neutíkejte hned pro pinzetu. Může se vám zdát, že bodlina ještě kouká a že vytáhnout ji nebude vůbec těžké. Nehty ani pinzetu ale k jejímu vytažení nepoužívejte. Bodlina se buď rozsype na drť, nebo se zlomí. Ostny ježovek jsou navíc na svých koncích opatřeny zpětným háčkem, takže vytáhnout se vám tak jako tak nepodaří. Poté už jen zbude vydolovat bodlinu jehlou, což vám způsobí hluboké poranění, které s každým vstupem do moře slaná voda pěkně potrápí.

Pomůže „višňák“

Než abyste si ránu doslova rozpitvali, hrubou sílu raději vynechte. Budete se divit, ale bodlinu z kůže vám pomůže vytáhnout obyčejná Višněvského mast, tedy lidově zvaný „višňák“. Zranění každý den ráno a večer potřete mastí, obvažte gázou a nechte působit. Za pár dní vám polezou ostny ven samy a bez bolestného vytahování jehlou. Někteří lidé radí potírat ránu i citronovou šťávou. Osten se pak uvolní a lépe dostane ven.

S většími ostny k doktorovi

Pokud se vám osten zarazí velmi hluboko pod kůži, což se vám může u břehu za silného vlnobití velmi jednoduše stát, zajděte si po návratu z dovolené radši k lékaři. Vlastními silami byste si mohli spíš ublížit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve