Již vás omrzely klasické žaluzie? Máme pro Vás tipy na jiné stínění.

 Dům 
30. července 2017 20:10 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na první pohled vypadají v interiéru zatemňovací závěsy stejně jako ostatní, jen přes ně rozhodně nikdo neuvidí dovnitř a vy ven. Shutterstock
Nejen v paneláku, ale dokonce i ve vašem vysněném rodinném domečku můžete velmi brzy zjistit, že vám soused vidí přímo do talíře nebo až do postele. Nic příjemného, takže co s tím?

Klasické žaluzie možná měli vaši rodiče a textilní rolety si třeba pamatujete z dětství u babičky. Doba však pokročila a současná nabídka stínění je daleko širší. Moderní řešení z kvalitních textilních materiálů nejen vás i váš nábytek ochrání před sluníčkem, ale i ozdobí okna.

Zatemňovací závěsy

Oblíbenými dekoračními látkami jsou tak zvané black-outové závěsy neboli zatemňovací dekorační látky. Účinků zatemňovací dekoračních látek je dosahováno několika typy textílií. 

Typy zatemňovacích závěsů

Dvouvrstvé zatemňovací závěsy

Jednak to jsou dekorační blackoutové látky dvouvrstné. Z lícu závěsu je struktura, barva, případně dekor tkaniny a z rubu je blackoutový zátěr který způsobuje zatemňovací funkci dekorační látky. Tento typ dekorační látky je 100% zatemňující.

Třívrstvé zatemňovací závěsy

Dalším typem blackoutových závěsů jsou třívrstvé materiály. Jsou oboustranné tj. vrchní a spodní látka je shodná a uprostřed je zatemňující vrstva. Tento typ zatemňující dekorační látky výborně splývá. Tyto dekorační black-outové látky jsou zatemňující z cca 85 – 95%. Záleží na barvě black-outového závěsu. 

Dekorační látka se značnou hustotou tkaní

Nejluxusnějším typem blackoutových závěsů je dekorační látka se značnou hustotou tkaní. Tato skutečnost vytváří její zatemňující funkci. Textílie je oboustranná, splývavá.

Zatemňovací závěsy z vybraného materiálů
Možností jak z vybraného dezénu statdardní dekorační látky udělat jednoduše blackoutový závěs je několik. V podstatě není důležité jestli je dané textílie hedvábí, len, polyester, bavlna, směs či středně hustá záclona.

Buď provedeme přidání blackoutové podšívky. Ta pak bude pevnou součástí dekorační black-outové látky. Nebo tuto blackoutovou podšívku ušijeme jako odepinatelnou. Ideálním řešením je (zvláště pokud je v interiéru dostatek prostoru) za dekorační látku přidat novou kolejnici a na ní instalovat volně tj. nezávisle se pohybující, blackoutový materiál .

Látkové rolety

Látkové rolety jsou moderní klasika, která nikdy nevyjde z módy. Čisté a jednoduché linie sluší každé domácnosti. Můžete vytvořit kontrastní výraz v okně, nebo naopak být diskrétní a podtrhnout styl vašeho domova. Je to zcela na vaši chuti. Když se nad tím zamyslíte, jsou rolety zárukou optimálního stínění.
Látkové rolety jsou moderní klasika, která nikdy nevyjde z módy. Čisté a jednoduché linie sluší každé domácnosti. Můžete vytvořit kontrastní výraz v okně, nebo naopak být diskrétní a podtrhnout styl vašeho domova. Je to zcela na vaši chuti. Když se nad tím zamyslíte, jsou rolety zárukou optimálního stínění.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve