Vyhněte se zbytečné otravě a naučte se spolehlivě rozeznat růžovku od tygrovky

 Ostatní 
01. srpna 2017 12:29 / Marie Popelková
  12
📷
4 fotografie v galerii
Růžovka na kmíně je hotová delikatesa. Nesmíte si ji ale splést s muchomůrkou tygrovanou. Shutterstock
Růžovka je velmi oblíbená a chutná houba a i když není těžké ji odlišit od méně chutné šedivky či jedovaté tygrované sestry, přesto jejich záměna patří mezi nejčastější příčiny otravy houbami. Poradíme vám, jak růžovku bezpečně poznat.

Jak poznáte muchomůrku růžovku?

Klobouk může mít bělavě růžový, zaokrovělý, téměř hnědý nebo i světle hnědozelený, s našedlými bradavčitými zbytky vela (plachetky) a vždy alespoň místy s růžovými či růžovohnědými skvrnami.

Na třeni je výrazný prsten, který je na povrchu zřetelně rýhovaný (jako okraj desetikoruny).

Na spodu je třeň rozšířený a na povrchu zahnědle růžově skvrnitý.

Málokdy najdeme růžovku zcela zdravou, obvykle je alespoň v bázi třeně červivá, přičemž požerky mají taktéž růžové či růžovohnědé zabarvení.

Jak si růžovku nesplést s tygrovkou

Existuje způsob, jak obě houby bezpečně rozeznat. Základním znakem je límeček neboli prstýnek pod kloboučkem. Ten mají obě dvě, ale muchomůrka růžová má límeček vroubkovaný. Jsou to rýhy podobné těm, jako jsou ze strany na minci. Muchomůrka tygrovaná má límeček vždy hladký. Pokud je tedy límeček hladký nebo si nejste jistí, nikdy houbu neberte!

Rozdíl v límečku je zásadním rozlišovacím znakem, dále vám pak napomůže, že růžovka má vždy na sobě růžovou barvu, ať už na kloboučku nebo na třeni (noze). Ale jen na tento znak se nespoléhejte, rozhodující je límeček.

Na co si dát velký pozor

Může se stát, že v lese narazíte na skupinku hub, určíte tu první a ostatní už jen sesbíráte. A to může být osudová chyba, protože muchomůrka tygrovaná ráda roste dohromady s růžovkou. Každou houbu tak zkontrolujte zvlášť, vyhnete se pak pozdějším zdravotním komplikacím.

Růžovka nebo šedivka?

Blízkou příbuznou růžovky je muchomůrka šedivka, která má také rýhovaný prsten, ale klobouk je šedohnědý a šedé tóny jsou patrné i na třeni. Růžová barva není nikdy přítomná. Šedivka je podstatně horší jakosti než růžovka, protože má dužninu s jakoby sklepním nebo bramborovým pachem, který ji předurčuje především jako možnou přísadu do bramborové polévky. Její výhodou je, že roste i za suššího počasí, nebývá červivá a v jehličnatých lesích je v létě dosti hojná.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod